Niektórzy go nazywają preclem, inni bajglem, ale prawdziwi Krakowianie wiedzą że to obwarzanek. Są i zwykłe, i z makiem a także z serem. Większość Krakowian nie wie kiedy się u nas pojawił, zazwyczaj mówią, że po prostu "jest tu od zawsze".
- Będziemy organizować pokazy produkcji obwarzanka, będzie tutaj można posłuchać o historii dość długiej (...) o tym jak się go produkuje, skąd się wzięła jego nazwa - mówi Marta Krzyżyk-Siudak, kierowniczka Żywego Muzeum Obwarzanka.
Najstarsze udokumentowane wzmianki o obwarzankach w Krakowie mają prawie 700 lat - obwarzanek, jak mówią stare przepisy, to specyficzna i charakterystyczna dla królewskiego miasta Krakowa tradycyjna, prastara receptura jego wytwarzania - mówi Jerzy Poznański, Prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku - ciasto uprzednio obwarzone [podgotowane w wodzie - dop. red.], według staropolskiego słownictwa, następnie splecione i ponownie obwarzane a dopiero później pieczone - dodaje.
Posłuchaj naszego materiału: