
Jakie grzyby zbierać w maju w Małopolsce? Sprawdź, zanim wybierzesz się na grzybobranie!

Smardz jadalny
Smardz jadalny – król majowych grzybów. Charakteryzuje się stożkowatym, brązowym kapeluszem o strukturze plastra miodu. Rośnie w lasach liściastych, parkach i ogrodach. Smardze są cenione za swój wyjątkowy smak i aromat. Uwaga! Smardze należy zawsze gotować przed spożyciem!

Majówka wiosenna
Majówka wiosenna – posiada białawy lub kremowy kapelusz i charakterystyczny mączny zapach. Rośnie w lasach liściastych i zaroślach.

Twardzioszek
Twardzioszek – niewielki grzyb o jasnobrązowym kapeluszu i sprężystym trzonie. Rośnie na łąkach, pastwiskach i przydrożach. Smaczny i aromatyczny, idealny do zup i sosów.

Pieczarka łąkowa
Pieczarka łąkowa – popularny grzyb o białym lub kremowym kapeluszu i różowych blaszkach, które z czasem brązowieją. Rośnie na łąkach i pastwiskach.

Czernidłak
Czernidłak – charakterystyczny grzyb o białym, cylindrycznym kapeluszu pokrytym łuskami. Z czasem kapelusz czernieje i rozpływa się. Rośnie na łąkach, trawnikach i przydrożach. Należy zbierać tylko młode okazy, zanim zaczną czernieć!

Boczniak
Boczniak – grzyb o muszelkowatym kapeluszu w kolorze szarym, brązowym lub kremowym. Rośnie na pniach drzew liściastych, zwłaszcza buków i wierzb.

Podgrzybek
Podgrzybek – posiada brązowy kapelusz o aksamitnej powierzchni i żółte pory. Rośnie w lasach liściastych i iglastych.

Maślak
Maślak – grzyb o charakterystycznym, śliskim kapeluszu. W zależności od gatunku, kapelusz może być brązowy, żółty lub pomarańczowy. Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami. Pamiętaj o zdjęciu skórki z kapelusza przed obróbką!

Żagwica
Żagwica – duży grzyb o krzaczastym pokroju, składający się z licznych, wachlarzowatych kapeluszy. Rośnie u podstawy drzew liściastych, zwłaszcza dębów.

Borowik szlachetny
Borowik szlachetny – choć rzadziej spotykany w maju, zdarza się znaleźć pierwsze okazy borowika szlachetnego, szczególnie w cieplejsze lata.