Majówka to nie tylko mięso i kiełbasa. Oto najlepsze pomysły wegetariańskie przekąski z grilla [GALERIA]
Bezmięsne przepisy na grilla
Majówka za pasem, a wraz z nią nadchodzi sezon na grilla. Polacy coraz częściej szukają bezmięsnych alternatyw, które mogą wrzucić na ruszt. Przygotowaliśmy dla was garść sprawdzonych przepisów.
Faszerowane pieczarki
To niezwykle pyszna i prosta przekąska idealnie sprawdzi się na grilla. Wystarczy wziąć kilkanaście sztuk dużych pieczarek, umyć je, wyjąć z nich nóżki i załadować farszem. Do farszu potrzebna wam będzie jedna czerwona papryka, mała cukinia, cebula i mozzarella w małych kulkach. Warzywa kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie faszerujemy nimi pieczarki. Do środka każdej z nich wkładamy jedną małą kulkę mozzarelli i tak przygotowane ładujemy na grilla. Będą gotowe, kiedy pieczarki nieco zmiękną i się przyrumienią.
Szaszłyki warzywne
Świetnym pomysłem na bezmięsnego grilla są szaszłyki warzywne. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a cała trudność polega na pokrojeniu warzyw w dużą kostkę i nabicie ich ma długą wykałaczkę. Do szaszłyków świetnie nadadzą się takie warzywa jak papryka, cukinia, czy bakłażan. Można dodać do nich kawałki tofu.
Grillowane "steki" z bakłażana
Bakłażan to wspaniałe warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Można z niego wyczarować pyszne, bezmięsne steki. Potrzebne wam będzie do tego duży bakłażan, ser feta lub mozzarella, pół szklanki oliwy z oliwek i zioła takie jak oregano, tymianek, bazylia oraz sól i pieprz. Do ich przygotowania wystarczy umyć bakłażana i pokroić do wzdłuż na około 1,5 cm plastry. Następnie je solimy i odstawiamy na 15 min na ręcznik papierowy, aby odciągnąć sól. Oliwę łączymy z ziołami. Po 15 minutach plastry bakłażana lądują na grillu i obficie smarujemy je przygotowaną wcześniej oliwą.
Grillowane owoce
To będzie niekwestionowany hit każdej imprezy. Mięso i warzywa z grilla w dzisiejszym czasie już nikomu nie imponują. Co innego, jeśli zaserwujecie gościom... grillowane owoce. Okazuje się, że wiele z nich świetnie smakuje także po poddaniu ich obróbką cieplną na ruszcie. Zaskoczcie rodzinę i przyjaciół na długą wykałaczkę nabijcie szaszłyk z pokrojonych w dużą kostkę arbuza i ananasa. Owoce wcześniej polejcie marynatą z miodu i soku z cytryny, a idealnie się przyrumienią i będą przepyszne.
Grillowane boczniaki
Boczniaki to grzyby, które w Polsce z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Trudno się dziwić — stanowią doskonały zamiennik mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Aby zachwycić gości, wystarczy dzień wcześniej boczniaki oczyścić i zanurzyć je w marynacie, zrobionej z oleju i sosu BBQ. Następnego dnia wystarczy wrzucić je na ruszt na kilka minut i przypiec z każdej strony.
Ziemniaczki z grilla
Kto powiedział, że ziemniaków nie można grillować, ten z pewnością jest w błędzie. Świetnie nadadzą się do tego zarówno klasyczne, doskonale znane nam żółte ziemniaki, jak i słodkie bataty. Wystarczy pokroić je w plastry lub grubsze widgety, a następnie zanurzyć w marynacie z oliwy i przypraw, takich jak: papryka słodka i wędzona, czosnek granulowany, pieprz, sól i suszony rozmaryn.
Grillowana kukurydza
Tego po prostu nie da się nie lubić. Kukurydza z grilla to jedna z najprostszych bezmięsnych przekąsek. Wystarczy nasmarować ją rozpuszczonym masłem i posypać solą, a goście będą się zajadać i poproszą o dokładkę!