Bardzo popularne wśród osób, które dbają o linię lub są na diecie. Okazuje się, jednak że bardzo często mało mają wspólnego ze zdrową żywnością. Znajdziemy w nich sztuczne słodziki, zagęstniki, barwniki czy konserwant
więcej...
foto: Pixaby
Bez konserwantów
Warto omijać produkty bez konserwantów, ale sama informacja o tym na etykiecie to jeszcze nie wszystko. W takich produktach często dodawana jest masa soli czy cukru. Warto dokładnie sprawdzić etykietę.
więcej...
foto: Pixaby
Wielopaki
Kup więcej, zapłacisz mniej? Niekoniecznie. Ceny produktów w wielopakach często są podnoszone, tak by tylko wydawało się nam, że kupujemy taniej. Warto sprawdzić ceny na pojedyncze rzeczy.
więcej...
foto: Pixaby
Jeden składnik windujący cenę
Ekskluzywne produkty, zawierający wyjątkowy składnik muszą być droższe? Być może, ale najpierw sprawdźmy, ile tego składnika mamy w opakowaniu. Czasem jego zawartość jest znikoma. Cena jednak spora. Byśmy mieli poczucie, że naprawdę go jemy, stosuje się szereg ulepszaczy.
więcej...
foto: Pixaby
Nadmuchane paczki
To zabieg najczęściej spotykany w chipsach czy ciastkach. Bierzemy z półki obszerną paczkę, a po jej otwarciu, mamy tylko połowę produktu.
więcej...
foto: Pixaby
Ten sam producent, różne produkty
Kojarzycie sytuację, gdy podchodzicie do półki macie ten sam produkt, jednego producenta, ale różne wielkości opakowania? Cena jest podobna, więc sięgamy po większy. To dobry trik, który stosują producenci, bo "przecież się opłaca".
więcej...
foto: Pixaby
Zmiana składu
To zabieg, który często nie jest przez nas zauważany. Przyzwyczajamy się do jakiegoś produktu, regularnie go kupujemy i nawet nie wiem, że w pewnym momencie jego skład został zmieniony. Jak temu zaradzić? Sprawdzajmy etykiety!
więcej...
foto: Pixaby
Cena za 100 gramów
Ta kwestia coraz częściej pojawia się nie tylko w restauracjach, ale również w sklepach. Warto sprawdzać, czy podana kwota zawiera pełną cenę produktu, czy tylko jego część. Nie chcielibyśmy być zaskoczeni podczas płacenia.
więcej...
foto: Pixaby
Downsizing
Downsizing to nic innego niż zmiana gramatury naszego produktu, przy pozostawieniu tej samej ceny. Producenci nie informują też o tym klientów. Lubiany przez nas produkt nagle zmniejsza się o 10 czy 20 gramów, a my tego nie zauważamy.
więcej...
foto: Pixaby
Określenia produktów, nie będących pełnowartościowymi
W PRL popularne były produkty czekoladopodobne, które miały zastąpić czekoladę. Obecnie używa się określeń jak "maślany" czy "śmietankowy". Te jednak nawet koło pełnowartościowych rzeczy być może nawet nie stały.