Restauracja Giewont

i

Autor: Zrzut ekranu, Google Maps

Wiadomości z regionu

Małopolska restauracja z gwiazdką Michelin. Można zjeść z widokiem na Tatry

2025-06-11 19:35

We wtorek, 10 czerwca Michelin ogłosił słynny przewodnik po restauracjach na bieżący rok. Wśród lokali wyróżnionych kultowymi gwiazdkami są dwie restauracje z Małopolski, jedna z Krakowa, a druga z Kościeliska. Lokal „Giewont” pod Tatrami to miejsce wyjątkowe, gdzie kulinarne doznania łączą się z bliskością przyrody. Tej restauracji po prostu nie można przegapić.

Zakopane. Restauracja „Giewont” utrzymała gwiazdkę Michelin

Michelin ogłosił już nowy przewodnik po restauracjach na 2025 rok. Oczywiście na liście najlepszych lokali świata nie mogło zabraknąć miejsc zlokalizowanych w Polsce, a co ciekawe, jedyna restauracja wyróżniona dwoma gwiazdkami leży w Małopolsce. To słynny lokal Przemysława Klimy Bottiglieria 1881 zlokalizowany przy ul. Bocheńskiej 5 w Krakowie. Menu jest oczywiście sezonowe, a aktualnie widnieją tam takie pozycje jak „makrela i modrzew”, „ser i śliwka”, „wołowina i polskie wasabi”, „pstrąg i szafran”, „seriola i rumianek”, „dziczyzna” czy „pomidor”.

Oczywiście Bottiglieria 1881 to niejedyny lokal w Polsce wyróżniony gwiazdką Michelin. Na liście znalazły się również Arco by Paco Perez (Gdańsk), Muga (Poznań), NUTA (Warszawa), Rozbrat 20 (Warszawa), hub.praga (Warszawa, nowość) i oczywiście słynny lokal Giewont w Kościelisku, gdzie szefem kuchni jest Przemysław Sieradzki.

Kraków Radio ESKA Google News

Szklane okna od podłogi do sufitu zapewniają, że wizyta tutaj będzie wiązała się ze spektakularnymi widokami na górę o tej samej nazwie, która wznosi się na wysokość 1895 m n.p.m. Przestronny budynek jest w całkowitej harmonii z regionem – zamożnym obszarem popularnym wśród narciarzy. Dostępne są dania à la carte oraz trzy menu degustacyjne (obejmujące dania klasyczne, sezonowe lub wegańskie), które są najlepszym sposobem na spróbowanie wyrazistych, doskonale doprawionych dań kuchni. Wpływy i produkty pochodzą zarówno z Polski (doskonale przyrządzona polędwica z Zaczyka), jak i Francji (doskonałe, pulchne szparagi) – czytamy w opisie restauracji w serwisie Guide.michelin.com.

Restauracja Giewont

i

Autor: Zrzut ekranu, guide.michelin.com

W menu restauracji Giewont (ul. Nędzy Kubińca 4, Kościelisko), serwuje się m.in. tatar z sezonowanej wołowiny, foie gras z wiśnią i lawendą, kwaśnicę na nowo, bavarois z czosnkiem niedźwiedzim, kaczkę z Lipowego Wzgórza, pstrąga od Sitarza, polędwicę z polskich krów, halibuta ze szparagami czy dzikiego bażanta z kalarepą. Menu degustacyjne podzielono na cztery kategorie, tj. degustację klasyczną, sezonową, wegańską i aperitif. Menu trzydaniowe to koszt 379 zł (659 zł z rostbefem Wagyu), a czterodaniowe 399 zł (679 zł z rostbefem Wagyu).

Restauracja Giewont

i

Autor: Zrzut ekranu, guide.michelin.com

Michelin przyznał gwiazdkę restauracji Giewont w 2024 roku. Jak się okazało, lokal również w tym roku utrzymał swą wysoką jakość, pozostając wyróżniony na mapie polskich szlaków kulinarnych. W polskiej edycji przewodnika znajdziemy także restauracje z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Wśród nich są lokale z Małopolski, takie jak: Folga (Kraków), MOLAM (Kraków), NOAH (Kraków, nowość), Stary Niedźwiedź (Zakopane, nowość). W sekcji „MICHELIN-Recommended Restaurants” wyróżniono także restauracje: Amarylis (Kraków), Artesse (Kraków), Bufet KRK (Kraków, nowość), Copernicus (Kraków), Euskadi (Kraków, nowość), Farina (Kraków), Filipa 18 (Kraków), Fiorentina (Kraków), Hana Sushi (Kraków), Hankki (Kraków, nowość), Karakter (Kraków), Kogel Mogel (Kraków), Kropka (Kraków), Mazi (Kraków), Nami Beef and Reef (Kraków), NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak (Kraków), Pod Nosem (Kraków), Pod Różą (Kraków), Vamos! (Kraków, nowość).

Dziesięć nieoczywistych atrakcji turystycznych w Małopolsce

Wieczorny Express - Gosek Cwalina