Mirabelki

i

Autor: Luba Ertel, Unsplash

CIEKAWOSTKI

Ten owoc był prawdziwym hitem PRL-u! Chociaż został zapomniany, znowu wraca do łask!

W Polsce jedzenie owoców mamy we krwi. W zależności od sezonu najpierw wczesnym latem zajadamy się truskawkami, później wiśniami i czereśniami, aż przyjdzie pora na świeże maliny. Są jednak w naszym kraju owoce, których kompletnie nie doceniamy, a które są niezwykle zdrowe i świetnie nadają się na przetwory. Mirabelki, bo o nich mowa, to prawdziwa bomba witaminowa. Podpowiadamy, co można z nich zrobić.

Mirabelki. Niedoceniany owoc uwielbiany w czasach PRL-u

W polskim klimacie mamy wiele owoców, którymi możemy rozkoszować się przez całe lato, a na zimę można przygotować z nich przetwory. Jednym z nich są mirabelki, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie, a obecnie stały się owocem zapomnianym i niedocenianym. Małe, żółte śliwki o słodkim i zarazem delikatnie kwaskowym posmaku zawierają wiele zbawiennych wartości odżywczych, dzięki czemu najwyższa pora, aby wróciły do łask.

Czy mirabelki są zdrowe?

Te małe żółte śliwki przywędrowały do Polski już kilka wieków temu. Za ich oryginalny kraj pochodzenia uznaje się Turcję. W Polsce przyjęły się błyskawicznie nie tylko przez walory smakowe, ale również przez zawartość wielu cennych składników odżywczych. Mirabelki są bogate w błonnik, magnez, żelazo, beta-karoten i bardzo dużą ilość witaminy C, A i witamin z grupy B. Dzięki temu mogą pozytywnie wpłynąć u człowieka na poprawę odporności, czy poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Te niepozorne owoce mają także szczególne wartości antyoksydacyjne, przez co zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia komórek.

Wiesz, z jakiego kraju pochodzą te dania? To QUIZ dla prawdziwych smakoszy!

Pytanie 1 z 14
Na początek coś prostego. Skąd pochodzi hamburger?
Hamburger

Mirabelki idealnie nadadzą się na przetwory na zimę

Owoce mirabelek zbiera się w lipcu i sierpniu. Ich nadmiar możemy wykorzystać do produkcji przetworów na zimę. Nic tak nie smakuje w ciemny, zimowy dzień jak kubek gorącej herbaty wzbogacony o domowy syrop z mirabelki. Taki napój jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, a składniki zawarte w tych owocach idealnie sprawdzą się zimą, kiedy brakuje nam słońca. Małe, żółte śliwki idealnie nadadzą się do produkcji dżemów. W sezonie możemy dodać je do ciasta lub zrobić z nich kompot. Ich zastosowanie jest niezwykle wszechstronne, a ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia.

Justyna Kowalczyk-Tekieli mieszka w Kasinie Wielkiej. Tak wygląda w środku jej piękna, góralska posiadłość:

Policja o wypadku na placu zabaw w przedszkolu w Zabierzowie