Najlepsze karczmy w Małopolsce zdaniem AI. Tam zjesz jak za dawnych lat
Wybór odpowiedniej restauracji to dla każdego kwestia osobistych preferencji, wobec czego w tej materii trudno o obiektywne rankingi. To, czy wybierzemy dany lokal zależy przede wszystkim od wielu czynników, takich jak smak i preferencje kulinarne, atmosfera i wystrój, obsługa i podejście personelu, stosunek ceny do jakości czy lokalizacja. Postanowiliśmy więc zapytać sztuczną inteligencję o najlepsze zdaniem AI karczmy regionalne w województwie małopolskim. Na które lokale padło?
Pierwszą karczmą w Małopolsce zdaniem AI jest Karczma u Walusia zlokalizowana w Krynicy Zdroju (ul. Piłsudskiego 10/1). Miejsce to w 2025 roku zostało wybrane najlepszą karczmą w Polsce według autorów rankingu Poland 100 Best Restaurants. Co istotne, lokale oceniali głównie konsumenci, co miało zapewnić obiektywizm. Co można zjeść w Karczmie u Walusia? W menu znajdziemy potrawy takie jak oscypek z żurawiną, smalec domowy, rydze smażone na maśle, zupy, pstrąga z pieca z pieczonymi ziemniakami, kotleta schabowego, policzki wołowe w sosie chrzanowym, pierogi, żeberka, placki ziemniaczane z sosem kurkowym, baraninę w sosie piernikowym z puree orzechowym, a nawet dziczyznę w sosie z leśnych grzybów z tymiankowymi kopytkami. Opinie? W Google Maps lokal oceniło łącznie 6540 osób (4,7/5). Średnia cena posiłku to 40-60 zł.

Drugą wyróżnioną przez AI karczmą w województwie małopolskim jest Karcma Muzykancko w Poroninie (ul. Kościuszki 66C). Zdaniem sztucznej inteligencji to najlepsza karczma regionalna w rankingu ogólnopolskim z mocnym folklorem i oczywiście góralskim klimatem. Co można tam zjeść? W menu znajdziemy liczne zakąski, m.in. moskole z masłem czosnkowym czy oscypek z żurawiną. Są także zupy, takie jak pomidorowa, kwaśnica i żurek. Nie brakuje sałatek, pierogowej uczty i dań głównych, m.in. schabu po góralsku, karczku w sosie myśliwskim, steku zbója, kiełbasek baranich z sosem czosnkowym czy pstrąga w ziołach. Oceny restauracji? Karcma Muzykancko w Poroninie może pochwalić się średnią ocen na poziomie 4,5 na 7275 opinii. Średnia cena posiłku na miejscu wynosi 40-60 zł.
Co z trzecim miejscem? Zdaniem AI nr. 3 pod względem karczm w Małopolsce jest Karczma Rzym w Suchej Beskidzkiej (Rynek). To drewniana karczma z początku XVIII wieku, leżąca na Szlaku Architektury Drewnianej Województwa Małopolskiego. Jak podkreśla AI, to historyczny lokal znany z legendy o Twardowskim i jednocześnie ważny punkt na mapie Małopolski łączący gastronomię z historią. Co zjeść w Karczmie Rzym? W ofercie znajdziemy specjalność zakładu, tj. żurek stryszawski, śniadania (jajecznica, oscypek panierowany z żurawiną), polewki, potrawy wegetariańskie, pierogi i kluski śląskie oraz dania główne takie jak specjał Twardowskiego, kotlet drwala, sznycel cielęcy po wiedeńsku czy suropiek suski w sosie. Lokal w Google Maps uzyskał łączną ocenę 3,7 na podstawie 2650 opinii. Średnie ceny? Orientacyjny koszt posiłku dla jednej osoby wynosi od 20 do 60 zł.