Boże Narodzenie 2023. Jak pozbyć się z karpia posmaku mułu?
Karp jest rybą, bez której trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Wiele osób zastanawia się jednak, jak w odpowiedni sposób przygotować ten przysmak na wigilijną kolację. Okazuje się, że istnieją pewne patenty, które sprawią, że w szybki sposób będzie można pozbyć się z karpia posmaku mułu. Jak to zrobić? Potrzebne będzie użycie pewnego warzywa.
Aby pozbyć się zapachu mułu z karpia konieczne jest obłożenie ryby cebulą. Warzywo jest w stanie wyciągnąć z mięsa mulisty posmak oraz cały nieprzyjemny zapach. Wystarczy przełożyć rybę do miski, pokroić cebulę w duże plastry i obłożyć nią obficie karpia z każdej możliwej strony. Później przygotowaną rybę należy przełożyć do lodówki najlepiej na minimum 5 godzin i gotowe. Po wszystkim można zająć się smażeniem pysznego przysmaku.
Jak usunąć posmak mułu z karpia? Cebula to niejedyny sposób
W przypadku, kiedy patent z użyciem cebuli zawiedzie, istnieją jeszcze dwie możliwości na uratowanie karpia. Jedną z nich jest użycie soku z cytryny. Wystarczy skropić nim rybę, a cały zapach mułu powinien szybko zniknąć. Dodatkowo, karp dzięki tej metodzie będzie bardziej kruchy i zyska wspaniały aromat, co z pewnością zostanie docenione przez wigilijnych gości podczas wieczerzy.
Wiele osób do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu z karpia używa także mleka. W tym celu należy pokroić rybę w dzwonki, a następnie zamoczyć ją w misce z zimnym mlekiem, odpowiednio przykrywając każdy kawałek mięsa. Karpia najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Przed smażeniem wystarczy go opłukać i osuszyć, a następnie można cieszyć się jego pysznym smakiem.