Ekspert od odchudzania ocenia jakość pieczywa w Biedronce

i

Autor: Freepik/Screenshot Instagram @dietetyczny.luz Pieczywo

CIEKAWOSTKI

Dietetyk przeanalizował skład pieczywa w Biedronce. Wskazał konkretnie, które najlepiej wybrać

2023-09-12 14:16

Wiele osób zastanawia się, jak wygląda jakość pieczywa sprzedawanego w dużych marketach. Nad tym tematem pochylił się znany ekspert od odchudzania, który na warsztat wziął pieczywo, które można kupić w Biedronce. Czy bułki i chleby sprzedawane w popularnej sieci są zdrowe?

Czy pieczywo w Biedronce jest zdrowe?

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Świeży chleb z rumianą skórką, czy chrupiące bułki to świetny wybór na pożywne śniadanie, czy szybką kolację, pod warunkiem że są zdrowe. A jak wygląda sprawa jakości sprzedawanego pieczywa w popularnych marketach? Nad tą sprawą postanowił pochylić się ekspert od odchudzania, znany na Instagramie jako Dietetyczny Luz, czyli Kacper Wiśniewski, którego obserwuje już niemal 50 tysięcy osób.

— Pieczywo z supermarketu wcale nie musi być gorsze niż to z piekarni i możesz śmiało po nie sięgać. Dzisiaj mam dla Ciebie 4 propozycje pieczywa z dobrym składem, które kupisz w Biedronce. Jeżeli się odchudzasz i nie masz problemów żołądkowo-jelitowych warto wybierać pieczywa składajcie się z mąk pełnoziarnistych — napisał na Instagramie.

Ekspert od odchudzania poleca zdrowe pieczywo z Biedronki

Duże markety wypiekają część sprzedawanego pieczywa na miejscu, przez co tuż po wejściu do sklepu możemy poczuć zapach świeżego chleba. Pytanie pojawia się, które z oferowanych produktów są najzdrowsze i będą stanowić najlepszy wybór dla osób pozostających na diecie. Specjalista od odchudzania uważa, że bułki i chleby z Biedronki mają dobrą jakość i mogą stanowić świetny wybór dla osób przebywających na diecie. Na profilu Dietetyczny Luz wymienia cztery pozycje, które jego zdaniem są godne polecenia.

QUIZ. ile pamiętasz z kolonii w czasach PRL? Najlepsze wspomnienia z dzieciństwa

Pytanie 1 z 10
1. FWP to popularny, turystyczny skrót oznaczający:

— Najlepszym wyborem jest chleb żytni 100 procent bez drożdży. W jego składzie znajdują się tylko trzy składniki: mąkę żytnią, wodę i sól. Drugim dobrym wyborem jest chleb słonecznikowy. W jego składzie przeważa mąka żytnia, ma dodatek ziaren i świetny skład. Trzecim świetnym wyborem jest bułka w 100 procentach zrobiona z mąki żytniej. Jej skład to połączenie mąki żytniej z zakwasem żytnim. Ostatnia rekomendacja to półbagietka z ziarnami. Ma bardzo krótki i prosty skład, wysoką zawartość błonnika i stosunkowo niską zawartość soli — wylicza Kacper Wiśniewski.

Najtańsze paliwo w Małopolsce. W których miastach zapłacimy najmniej?

Nie tylko cebularz. W Lublinie odbyło się XXV Święto Chleba