Czy pieczywo w Biedronce jest zdrowe?
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Świeży chleb z rumianą skórką, czy chrupiące bułki to świetny wybór na pożywne śniadanie, czy szybką kolację, pod warunkiem że są zdrowe. A jak wygląda sprawa jakości sprzedawanego pieczywa w popularnych marketach? Nad tą sprawą postanowił pochylić się ekspert od odchudzania, znany na Instagramie jako Dietetyczny Luz, czyli Kacper Wiśniewski, którego obserwuje już niemal 50 tysięcy osób.
— Pieczywo z supermarketu wcale nie musi być gorsze niż to z piekarni i możesz śmiało po nie sięgać. Dzisiaj mam dla Ciebie 4 propozycje pieczywa z dobrym składem, które kupisz w Biedronce. Jeżeli się odchudzasz i nie masz problemów żołądkowo-jelitowych warto wybierać pieczywa składajcie się z mąk pełnoziarnistych — napisał na Instagramie.
Ekspert od odchudzania poleca zdrowe pieczywo z Biedronki
Duże markety wypiekają część sprzedawanego pieczywa na miejscu, przez co tuż po wejściu do sklepu możemy poczuć zapach świeżego chleba. Pytanie pojawia się, które z oferowanych produktów są najzdrowsze i będą stanowić najlepszy wybór dla osób pozostających na diecie. Specjalista od odchudzania uważa, że bułki i chleby z Biedronki mają dobrą jakość i mogą stanowić świetny wybór dla osób przebywających na diecie. Na profilu Dietetyczny Luz wymienia cztery pozycje, które jego zdaniem są godne polecenia.
— Najlepszym wyborem jest chleb żytni 100 procent bez drożdży. W jego składzie znajdują się tylko trzy składniki: mąkę żytnią, wodę i sól. Drugim dobrym wyborem jest chleb słonecznikowy. W jego składzie przeważa mąka żytnia, ma dodatek ziaren i świetny skład. Trzecim świetnym wyborem jest bułka w 100 procentach zrobiona z mąki żytniej. Jej skład to połączenie mąki żytniej z zakwasem żytnim. Ostatnia rekomendacja to półbagietka z ziarnami. Ma bardzo krótki i prosty skład, wysoką zawartość błonnika i stosunkowo niską zawartość soli — wylicza Kacper Wiśniewski.