Pod żadnym pozorem nie jedz tych owoców z pestkami. Możesz się poważnie rozchorować
Truskawki, maliny, a także czereśnie to prawdziwe skarby lata. O ile jedzenie pierwszych dwóch nie sprawia trudności, tak czereśnie - gdy nie mamy pod ręką serwetki, by kulturalnie wypluć pestki - nie są najłatwiejsze do konsumpcji. Dlatego właśnie niektórzy, jeśli nie mają jak pozbyć się pestki, połykają ją razem z owocem. Okazuje się, że to kolosalny błąd. O ile czereśnie są jednymi z najzdrowszych owoców, ponieważ posiadają takie witaminy, jak między A, C, K, B6, E, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę czy niacynę, to niewiele osób wie, że ich pestki są trujące.
Dlaczego nie powinno się połykać, a co gorsza rozgryzać pestek czereśni?
W pestkach czereśni znajduje się amigdalina, która w wyniku rozkładu w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór, czyli substancję niezwykle silnie toksyczną. Jeśli przyjmiemy ją w dużych dawkach, możemy odczuwać zawroty głowy czy drgawki. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do utraty przytomności. Każdy zatem powinien pamiętać, aby jedząc czereśnie zawsze wypluwać pestki. Każdy, a szczególnie dzieci, u których dodatkowo pestka może jeszcze wywołać zadławienie. Jeśli chcemy podać małym dzieciom czereśnie, najlepiej wcześniej je wydrylujmy. Bezwzględnie należy pamiętać także o tym, że jeszcze gorsze jest rozgryzienie pestki, bowiem może ono doprowadzić nawet do śmierci.