Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością, a wszystko to zasługa ich wielu zalet. Zacznijmy od tego, że grille te bardzo szybko się rozpalają i nagrzewają, co znacznie skraca czas przygotowywania potraw. Dzięki pokrętłom pozwalającym nam regulować wielkość płomienia możemy zapewnić swoim daniom dobre i równomierne grillowanie na całej powierzchni. Możemy zapomnieć o ciągłym podnoszeniu i przesuwaniu rusztu z grillowanymi smakołykami, co przecież jest normą w grillach węglowych. I w końcu powód najważniejszy, który przemawia za kupnem grilla gazowego to nasze bezpieczeństwo. Możemy zapomnieć na dobre o rozpałce, zapałkach i dmuchaniu. I nie ukrywajmy, ale większości z nas ta ostatnia czynność zdarza się dość często, bo niestety wcale nie jest tak łatwo rozpalić grill węglowy. Natomiast, po skończonym grillowaniu musimy pamiętać, aby zgasić węgiel i wysypać popiół. Używając grilla gazowego, już nigdy więcej nie będziemy mieć takich problemów. Bo po podłączeniu gazu do grilla gazowego po prostu zapalamy go jak kuchenkę gazową. Czyż to nie jest proste?
Jak smakuje jedzenie z grilla gazowego?
Zacznijmy od tego, że potrawy z grilla gazowego są zdrowsze. Tłuszcz, który wytapia się podczas grillowania w grillach węglowych skapuje na rozgrzany węgiel, a następnie wydziela szkodliwe substancje, które osiadają na grillowanym jedzeniu. Dodatkowo, kapiący na węgle tłuszcz sprawia, że pojawiają się płomienie, które musimy przygasić. Jeśli tego nie zrobimy, potrawy nam się przypalą. I znowu musimy najpierw zabrać ruszt z potrawami, żeby zająć się ugaszeniem płomieni. Czas grillowania znów ulega wydłużeniu. Z kolei grill gazowy posiada na palnikach osłonki, które sprawiają że tłuszcze i soki spływają po nich na tacę pod grillem, a to oznacza że nie mają kontaktu z ogniem, tak samo jak grillowane mięso. Dlatego grillowanie na grillu gazowym przypomina nieco pieczenie w piekarniku lub smażenie pod przykryciem. Jak to możliwe? Na grillu gazowym przygotowujemy potrawy pod zamkniętą pokrywą. To sprawia, że rozgrzane powietrze działa na zasadzie termoobiegu, a skapujący tłuszcz i soki odparowują i wracają do grillowanych potraw, nadając im charakterystyczny smak i sprawiając, że potrawy zyskują na soczystości.
Jaki grill gazowy wybrać?
Co powiecie na grille gazowe Broil King, które zachwycają jakością? Wysokiej klasy grille gazowe kanadyjskiej marki spełnią oczekiwania najbardziej wymagających Grill Masterów. Wyposażone są w nowoczesne aromatyzery gwarantujące aromatyczne i idealnie wypieczone potrawy. Natomiast, rozbudowane systemy wymiennych środków dają nieograniczone możliwości przyrządzania potraw na ruszcie. Szczególnej uwadze polecamy grill gazowy Broil King Royal 320.
Co go wyróżnia:
- 3 palniki tubowe ze stali szlachetnej,
- żeliwne ruszty pokryte emalią ceramiczną zapewniające większą trwałość, zmniejszające przywieralność przygotowywanych potraw i skutecznie utrzymujące wysoką temperaturę,
- kompozytowe boczne półki odporne na wysokie temperatury z wieszakami na akcesoria,
- praktyczna szafka na butlę z gazem lub niezbędne akcesoria do grillowania,
- siatkowe zabezpieczenia palnika i dysz.
A to zaledwie kilka zalet grilla gazowego Broil King Royal 320.
Pamiętajcie również, że decydując się na zakup grilla gazowego, macie gwarancje użyteczności na wiele lat. Wreszcie możecie cieszyć się nie tylko smacznymi potrawami, ale również dobrej jakości grillem i... dużą ilością czasu. Ponieważ mycie grilli gazowych jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż grill nieco ostygnie i przeczyścić drucianą szczotką ruszt. Natomiast, gdy grill już całkowicie ostygnie, umyć go płynem do mycia naczyń. Proste, prawda?
Zajrzyjcie również na stronę Decofire.pl, gdzie znajdziecie profesjonalne grille gazowe, a także wędzarki, biokominki, kominki gazowe i elektryczne i wiele innych produktów.
Artykuł sponsorowany