Gwiazdki Michelin rozdane. Wielki sukces podhalańskiej restauracji
Gwiazdki Michelin to prestiżowe wyróżnienie, o którym marzy wielu szefów kuchni. Jednak w słynnym przewodniku kulinarnym niełatwo się znaleźć. Informator tworzony jest bowiem na podstawie wizyt w lokalach gastronomicznych anonimowych inspektorów. Miejsca w książce nie można sobie kupić, można je natomiast stracić. Po umieszczeniu obiektu na słynnej liście jego właściciel musi liczyć się z tym, że pracownicy Michelin powrócą w celu aktualizacji oceny restauracji.
Przewodniki Michelin publikowane są corocznie w różnych krajach na świecie. W ogłoszonej 20 czerwca polskiej edycji znalazło się łącznie 77 restauracji. Do tej pory tylko trzy lokale w naszym kraju mogły pochwalić się najwyższym odznaczeniem, którym są Gwiazdki Michelin. Były to: krakowska 2-gwiazdkowa Bottiglieria 1881 oraz 1-gwiazdkowe MUGA w Poznaniu i NUTA w Warszawie. W tym roku dołączyły do nich trzy inne restauracje: ARCO by Paco Pérez w Gdańsku, stołeczny Rozbrat 20 oraz położony u podnóża Tatr Giewont w Kościelisku. Wybór tego ostatniego, małopolskiego lokalu wydawcy przewodnika uzasadniają następująco:
Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt — zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem”
Nie tylko gwiazdki. Krakowskie restauracje z symbolem Bib Gourmand i rekomendacją
Tak jak wspomnieliśmy w przewodniku Michelin Polska 2024 znajdziemy listę 77 polskich restauracji. Spośród nich tylko 6 jest wyróżnionych gwiazdkami. Pozostałe lokale mogą pochwalić się wyróżnieniem Bib Gourmand, oznaczającym korzystny stosunek jakości do ceny, albo rekomendacją.
W Krakowie działają obecnie dwie restauracje z symbolem Bib Gourmand, FOLGA i MOLAM, oraz 19 lokali gastronomicznych rekomendowanych przez Michelin. W tym roku łącznie prestiżowy przewodnik kulinarny wyróżnił zatem aż 23 restauracje z województwa małopolskiego, z czego 22 znajdują się w jego stolicy i jedna na Podhalu.