Polskie sery w rankingu Taste Atlas! My cenimy je i serwujemy na stołach od lat. Teraz o tych lokalnych produktach usłyszał w końcu świat. 100 najlepszych serów na świecie, to ranking, w którym niezmiennie prowadzi Parmigiano Reggiano. Na kolejnych miejscach znalazły się: gorgonzola piccante, burrata, Gran Padano. Meksykański ser oaxaca zdobył piąte miejsce. Chociaż polskie sery nie znalazły się w pierwszej 10 tych najlepszych, to miejsca, które otrzymały są godne pozazdroszczenia!
Sery z Polski w prestiżowym rankingu
Na 11. miejscu rankingu Taste Atlas uplasował się bundz! Ten górski ser produkowany jest głównie na Podhalu z owczego mleka. Inny ser podhalański z mleka krowiego czyli gołka zajął 25. miejsce w zestawieniu. Redykołka, która przypomina nieco popularne w naszym kraju oscypki, otrzymała 45 miejsce. Oscypki również znalazły się w zestawieniu, jednak nie udało im się ,,dostać" do pierwszej 50. Trafiły na zaszczytne 63. miejsce. Bryndza podhalańska zajęła 86. pozycję.
Pełne zestawienie możecie znaleźć poniżej. Teraz wiecie już, że lokalne polskie produkty mogą spokojnie z dumą leżeć na deskach obok tych najbardziej popularnych gatunków na świecie. Doceni je nawet największy serowy koneser!