AKSAM. Producent kultowych paluszków zmodernizuje trzy zakłady
Firma AKSAM, którą niedawno poznała cała Polska planuje nową inwestycję o wartości ponad 85 mln złotych. Przypomnijmy, że głośno o przedsiębiorstwie zrobiło się w lipcu ubiegłego roku, kiedy w miejscowości Malec doszło do pożaru tamtejszych hal produkcyjnych. W wyniku zdarzenia obiekty te spłonęły, a prezes firmy Adam Klęczar zapowiedział, że nie zwolni żadnego pracownika. Wówczas Polacy masowo ruszyli do sklepów i kupowali Paluszki Beskidzkie, chcąc wesprzeć firmę AKSAM. Produkcję wznowiono zaledwie miesiąc po pożarze. Jego prawdopodobną przyczyną było wyładowanie atmosferyczne.
Polecany artykuł:
Firma otrzymała ulgę podatkową w ramach programu Polska Strefa Inwestycji, w czym pomógł Krakowski Park Technologiczny. AKSAM planuje nową inwestycję o wartości ponad 85 mln złotych. Mowa o rozbudowie zaplecza magazynowego, automatyzacji parku maszynkowego i zakupie nowoczesnych środków transportu. Firma wdroży także innowacyjne rozwiązania cyfrowe w zakresie kontroli produkcji, podnosząc standardy jakości i bezpieczeństwa. Taka modernizacja obejmie trzy zintegrowane lokalizacje zakładu w Malcu, Osieku i Witkowicach.

Odbudowa zakładu to duże obciążenie dla firmy, ponieważ wiele inwestycji trzeba zrealizować w krótkich cyklach i nie można tych kosztów rozłożyć w czasie, tak, jak w przypadku zaplanowanego rozwoju firmy w normalnych okolicznościach. Tym bardziej wsparcie, jakie otrzymaliśmy z Krakowskiego Parku Technologicznego w ramach projektu PSI, ma dla nas bardzo duże znaczenie – powiedział prezes AKSAM Adam Klęczar.
Wspominany pożar mógł zagrozić upadkiem firmy, przed czym w istotnym stopniu ochronili ją sami konsumenci.
AKSAM to przykład niezwykłej odporności, determinacji i wizji. Wspierając tę inwestycję, wspieramy nie tylko dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo, ale także wartości, które są nam bliskie –odpowiedzialność społeczna i dbałość o zrównoważony rozwój – mówi prezes Krakowskiego Parku Technologicznego Andrzej Kulig.
AKSAM jest przedsiębiorstwem rodzinnym założonym w 1993 roku przez Adama Klęczara. Firma oferuje produkty pod znanymi markami Beskidzkie (w Polsce) i Soleo (eksportowane). AKSAM specjalizuje się w wytwarzaniu wypiekanych przekąsek takich jak paluszki, precelki, krakersy, chrupki, orzeszki czy słodycze.