Zimowe ogródki gastronomiczne w Krakowie. Czy w tym roku będzie ich mniej?
Wydział Spraw Administracyjnych Urzędu Miasta Krakowa w sprawie zimowych ogródków gastronomicznych zawarł do tej pory 39 umów na okres od 1 listopada do 31 marca 2024 roku. W ubiegłym sezonie było ich o sześć więcej. Przedsiębiorcy nadal jednak mogą starać się o zgodę na otwarcie takiego miejsca. Warto zaznaczyć, że od tego roku procedura zawiera nowe zasady i warunki dot. organizacji zimowych ogródków z podziałem na:
- Park Kulturowy Stare Miasto (Rynek Główny i pozostałe tereny Parku),
- Park Kulturowy Kazimierz ze Stradomiem,
- Park Kulturowy Nowa Huta,
- pozostałe tereny poza parkami.
Zimowe ogródki gastronomiczne w Krakowie. Co należy zrobić, by uzyskać zgodę na otwarcie?
Aby podpisać umowę na organizację ogródka gastronomicznego, przedsiębiorcy muszą złożyć komplet dokumentów, takich jak:
- projekt architektoniczny ogródka (wskazujący m.in. elementy wyposażenia, które zostaną ustawione w jego wnętrzu, powierzchnię, aranżację, kolorystykę, itp.),
- dokumenty potwierdzające, że przedsiębiorca dysponuje lokalem gastronomicznym, przed którym będzie ustawiony ogródek (np. umowa najmu, wypis z księgi wieczystej, akt notarialny),
- zaświadczenie/decyzję dla ogródka – wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (Sanepid).
Opłata za zimowy ogródek gastronomiczny jest taka sama jak w sezonie letnim i wynosi 3,00 zł netto za jeden dzień, za jeden metr kwadratowy. UMK informuje, że umowy są zawierane na jeden sezon.
Najlepsze memy o morsowaniu na rozpoczęcie sezonu! Uśmiech gwarantowany. Zobacz zdjęcia