Siedzuń sosnowy to „leśny kalafior”. Dlaczego cenią go grzybiarze?
Wrzesień i październik to doskonały czas na obfite grzybobranie. Doskonale wiedzą o tym pasjonaci z całej Polski, którzy co rusz donoszą o wielkich zbiorach. Przy okazji wyprawy do lasu z koszykiem w dłoni najczęściej myślimy o znanych i cenionych grzybach, takich jak prawdziwki, podgrzybki, kurki, rydze czy maślaki. Polskie lasy obfitują jednak w wiele innych gatunków, które bywają niezwykle cenne, zwłaszcza w zastosowaniach kulinarnych.
Jednym z bardziej cenionych grzybów rosnących w polskich lasach jest siedzuń sosnowy, który na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt apetycznie i przypomina strukturę rodem z Marsa.
Siedzuń sosnowy (Sparassis crispa), nazywany także szmaciakiem gałęzistym to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Jak wygląda ten grzyb?
Jak podają pasjonaci z FungiRadar, siedzunia sosnowego cechuje nieregularny, kulisty lub elipsoidalny kształt o średnicy 10-40 cm i wysokości 5-26 cm. Grzyb ten z racji swojego wyglądu nazywany jest również „leśnym kalafiorem”. Innymi znakami rozpoznawczymi są mocny, biały trzon i odchodzące od niego liczne, ułożone gęsto rozgałęzienia. Powierzchnia siedzunia jest łamliwa i delikatna.
Ten grzyb wygląda jak puszysty kalafior lub kłębek wełny, z białym lub kremowym owocnikiem, który może ważyć nawet kilka kilogramów! – pisze FungiRadar.

Co ciekawe, siedzuń sosnowy to jeden z największych grzybów świata. Choć trudno w to uwierzyć, w 1977 roku Henryk Witkiewicz odnalazł w Polsce 15-kilogramowy okaz tego grzyba, który miał ponad metr średnicy. Sprawę opisywaliśmy w osobnym materiale. Zachęcamy do zapoznania się z tekstem.
Gdzie szukać szmaciaków gałęzistych? Pasjonaci wskazują, że dobrymi miejscami są podstawy sosen i świerków. Grzyby te rosną najczęściej jesienią w lasach iglastych. W Polsce uznawany jest on za gatunek rzadki, choć na Warmii, Mazurach czy na Podhalu miejscami występuje pospolicie. Od 1990 roku był gatunkiem ściśle chronionym, jednak 9 października 2014 roku wykreślono go z tej listy co oznacza, że można go legalnie zbierać.
Czy siedzuń sosnowy jest jadalny i smaczny? Tak, szmaciak gałęzisty to grzyb uznawany za jadalny. Jak piszą eksperci z FungiRadar, siedzuń sosnowy jest bardzo smaczny i delikatny, ceniony za orzechowy smak i korzenny zapach. Grzyby te nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i suszenia.