Jak ugotować pyszny kompot wigilijny z suszu?

i

Autor: Shutterstock kompot z suszu

boże narodzenie 2023

Jak zrobić kompot z suszu? Prosty przepis na przepyszny kompot wigilijny z suszonych owoców

2023-12-15 13:47

Świąteczny kompot z suszu: dla jednych ambrozja, dla innych niesmaczny, wigilijny napój. Jego zwolenników jest tyle samo, co przeciwników. Jak zrobić kompot z suszu, by wszystkim smakował? Co dodać, by polubiły go dzieci? Tak, jest to możliwe! Zobacz prosty przepis na przepyszny kompot wigilijny z suszonych owoców.

Z czego zrobić kompot z suszu?

To bardzo ważne, z czego zdecydujemy się zrobić kompot wigilijny. Należy zwracać uwagę na to, by owoce był suszone, nie wędzone. W najprostszej wersji kompot wigilijny można ugotować z suszonych śliwek - jednak im więcej dodatków, tym lepiej. Dobrze sprawdzi się suszone jabłko, gruszka, morela bądź figa. Smak napoju podkreślą przyprawy korzenne, na koniec można dodać odrobinę miodu - o ile słodki smak owoców nie będzie wystarczający.

Jak długo gotuje się kompot z suszu?

Samo ugotowanie kompotu nie zajmie dużo czasu - należy go po prostu doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Wcześniej jednak dobrze jest namoczyć suszone owoce - może to trwać godzinę, może też całą noc. Dobra rada: ze względu na to, że owoce pęcznieją, kompot dobrze jest gotować w dużym garnku. Ważne jest również, by kompot ugotować odpowiednio wcześniej - najlepiej smakuje schłodzony.

Kompot wigilijny z suszu. Prosty przepis krok po kroku

Składniki do przygotowania kompotu z suszu:

  • 3 l wody,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonych jabłek,
  • 200 g suszonych gruszek,
  • skórka otartą z 2 cytryn (lub 1 pomarańczy),
  • laska cynamon,
  • 5 goździków,
  • miód do smaku,
  • rodzynki opcjonalnie.

Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?

1. Suszone śliwki, jabłka i gruszki umieść w dużym garnku i zalej trzema litrami wody. Odczekaj aż namokną (ok. godziny);

2. Następnie do namoczonych owoców dodaj otartą skórkę z cytryn bądź pomarańczy, cynamon i goździki. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu ok. 30 minut.

3. Po ugotowaniu wyjmij laskę cynamonu.

4. Kiedy kompot wystygnie możesz dodać miodu - według uznania. Jeśli smak kompotu z suszu jest zbyt intensywny - rozcieńcz go przegotowaną wodą.

Zakopane: zima na Krupówkach sto lat temu. ARCHIWALNE ZDJĘCIA

Akcja "Choinka dla życia" w Krakowie. Oddaj krew i odbierz choinkę