Z czego zrobić kompot z suszu?
To bardzo ważne, z czego zdecydujemy się zrobić kompot wigilijny. Należy zwracać uwagę na to, by owoce był suszone, nie wędzone. W najprostszej wersji kompot wigilijny można ugotować z suszonych śliwek - jednak im więcej dodatków, tym lepiej. Dobrze sprawdzi się suszone jabłko, gruszka, morela bądź figa. Smak napoju podkreślą przyprawy korzenne, na koniec można dodać odrobinę miodu - o ile słodki smak owoców nie będzie wystarczający.
Jak długo gotuje się kompot z suszu?
Samo ugotowanie kompotu nie zajmie dużo czasu - należy go po prostu doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Wcześniej jednak dobrze jest namoczyć suszone owoce - może to trwać godzinę, może też całą noc. Dobra rada: ze względu na to, że owoce pęcznieją, kompot dobrze jest gotować w dużym garnku. Ważne jest również, by kompot ugotować odpowiednio wcześniej - najlepiej smakuje schłodzony.
Kompot wigilijny z suszu. Prosty przepis krok po kroku
Składniki do przygotowania kompotu z suszu:
- 3 l wody,
- 300 g suszonych śliwek,
- 200 g suszonych jabłek,
- 200 g suszonych gruszek,
- skórka otartą z 2 cytryn (lub 1 pomarańczy),
- laska cynamon,
- 5 goździków,
- miód do smaku,
- rodzynki opcjonalnie.
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?
1. Suszone śliwki, jabłka i gruszki umieść w dużym garnku i zalej trzema litrami wody. Odczekaj aż namokną (ok. godziny);
2. Następnie do namoczonych owoców dodaj otartą skórkę z cytryn bądź pomarańczy, cynamon i goździki. Składniki podgrzewaj na średnim ogniu ok. 30 minut.
3. Po ugotowaniu wyjmij laskę cynamonu.
4. Kiedy kompot wystygnie możesz dodać miodu - według uznania. Jeśli smak kompotu z suszu jest zbyt intensywny - rozcieńcz go przegotowaną wodą.