Jak podała rzeczniczka lotniska Natalia Vince, dostęp do terminalu utrzymany jest dla wszystkich pasażerów oraz osób odprowadzających czy witających, po poddaniu się pomiarowi temperatury.
Utrzymany jest obowiązek zakrywania ust i nosa dla wszystkich użytkowników terminalu oraz we wszystkich obiektach lotniska, takich jak parkingi czy drogi prowadzące do terminalu.
W związku z obowiązującymi w strefie czerwonej ograniczeniami pojawią się zmiany dotyczące funkcjonowania punktów gastronomicznych, lokali handlowych i kaplicy. Punkty gastronomiczne otwarte będą w godzinach 6:00 – 21:00, a w nich zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21 możliwe będzie zamawianie posiłków na wynos. W lokalach handlowych będzie mogło znajdować się maks. 5 osób na jedną kasę. W kaplicy lotniskowej dopuszcza się przebywanie maks. 11 osób (jedna osoba na 7 m. kw.).
Salon Business Lounge Schengen będzie dostępny dla pasażerów w godzinach 04:30 – 22:00, z zastrzeżeniem, że z oferty gastronomicznej pasażerowie będą mogli skorzystać w godzinach 6:00-21:00. Salon Business Lounge Non-Schengen będzie zamknięty do odwołania.
Kraków Airport jest drugim lotniskiem w Polsce pod względem liczby obsłużonych pasażerów i największym portem regionalnym. W ubiegłym roku przyjął ponad 8,4 mln podróżnych. Z powodu epidemii koronawirusa obiekt był zamknięty od połowy marca do 1 czerwca. Od tego czasu na lotnisko z miesiąca na miesiąc wracają pasażerowie – o ile w czerwcu było ich 14,4 tys., to we wrześniu już ponad 247.