Maczanka krakowska. Zapomniane danie zainspirowało braci McDonald
Maczanka krakowska to danie, z którego wręcz słynie stolica Małopolski. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu potrawa ta była spożywana bardzo często, po czym wraz z postępującą erą globalizacji została wyparta przez nieco „nowocześniejsze” dania fast food. Czym jest maczanka krakowska? Dziś powiedzielibyśmy, że to rodzaj burgera wypełnionego karkówką, z dodatkami przypraw, warzywami i gęstym sosem. Jak się okazuje, danie rodem z Małopolski mogło być prekursorem dzisiejszych hamburgerów. Jak to możliwe?
Jak podaje portal „Taste Is Yours”, maczanka krakowska nazywana jest babcią burgerów. Danie miało trafić do Stanów Zjednoczonych za pośrednictwem polskich emigrantów w XX wieku, gdzie podobno zainspirowała braci McDonald do stworzenia popularnych dziś na całym świecie hamburgerów z McDonald’s!
Maczanką krakowską zachwycał się także Robert Makłowicz. W jednym z odcinków „Kuchni Lidla” opowiadał o daniu w rozmowie z Karolem Okrasą.
Maczanka po krakowsku to było danie, które w latach 90. już prawie zniknęło. Jedli ją fiakrzy, czyli dorożkarze, studenci. To był taki miejscowy fast food – mówił w programie "Kuchnia Lidla" Robert Makłowicz.
Mimo swojej dawnej popularności maczanka krakowska została nieco zapomniana.
To jest danie, które wcale nie jest bardzo często podawane. Znam raptem dwa, trzy miejsca, w których podają maczankę po krakowsku – dodał Makłowicz.
Teraz maczanka krakowska wraca do łask, o czym świadczy choćby coraz większa liczba przepisów dostępnych w internecie, a także jej unowocześnione wersje, które od czasu do czasu pojawiają się w różnych kulinarnych programach.
Tradycyjna maczanka jest niejako trampoliną, od której można się odbić i wskoczyć w niezmierzony w swej wielkości basen kulinarnych doznań i eksperymentów, więc traktujcie te kanoniczne wersje wyłącznie jako trampolinę do waszych eksperymentów – mówił w „Kuchni Lidla” Robert Makłowicz.