Zbliża się czas na zbiory. Depczemy je na potęgę, a są warte fortunę
Wydaje się, że są chwastem, bo często rosną na przykład w naszych ogródkach. Jak rozpoznać te cenne warzywa? Uprawy pędów chmielu są popularne w Belgii i Francji, natomiast w Polsce rosną one dziko. Wyrastają z ziemi i pną się ku górze. Młode pędy chmielu mają zielony lub biały kolor. Są w naszym kraju mało znane - szukają ich zazwyczaj osoby interesujące się zdrową żywnością. W smaku są lekko gorzkawe i orzechowe, podobne do szparagów. Najczęściej przyrządza się pędy chmielu smażąc je na maśle. W lesie czy na polanie poszukiwanie pędów chmielu nie należy do najprostszych - trzeba robić to ręcznie odgarniając liście i ściółkę. Pędy tej rośliny, a właściwie dzikiego warzywa, rosną wczesną wiosną. W Polsce pojawiają się już od marca, a więc już niedługo będzie szansa, by wyruszyć na poszukiwania i bacznie patrzeć pod nogi.
Gdzie szukać pędów chmielu?
Pędy chmielu nie są w Polsce popularne i szeroko znane - z tego powodu wielu z nas po prostu rozdeptuje je podczas leśnych spacerów, zupełnie nie zdając sobie sprawy, że za granicą kilogram może osiągać zawrotną sumę nawet około 1 tys. euro, czyli ponad 4 tys. zł. Najbardziej cenne są białe pędy - je trudniej odnaleźć w ziemi, za to wyrastają najwcześniej, już pod koniec zimy. Młodziutkie pędy chmielu zaliczane są do najdroższych warzyw świata, a jeśli chodzi ogółem o żywność - do produktów luksusowych, tak, jak na przykład trufle.