Przedświąteczny karp dla Krakowa. Gdzie i kiedy będzie można poczęstować się posiłkiem?
Przedświąteczny karp dla Krakowa to już tradycja. Akcja co roku odbywa się w grudniu i jest skierowana do mieszkańców stolicy Małopolski, by przybliżyć im klimat zbliżających się świąt. Świątecznym posiłkiem można poczęstować się kilka razy w różnych miejscach Krakowa. Co roku w wybrane miejsca przybywa masa mieszkańców i choć najczęściej są to osoby starsze oraz te, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej, to bezpłatny posiłek otrzyma każdy. Inicjatorem akcji są Joanna i Bartłomiej Szczoczarz z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Będkowska. Jest ona organizowana z Miastem Kraków, a w tym roku patronuje jej Radio ESKA.
Jako miasto mamy tę przyjemność, by wesprzeć te działania organizacyjnie i promocyjnie. Zaczynamy 1 grudnia przy Nowohuckim Centrum Kultury o godz. 16.00. Tych lokalizacji i dni, w których ten przedświąteczny karp dla Krakowa będzie wydawany, jest kilka. Organizatorzy będą wskazywali dokładnie miejsca i dni, na pewno pojawią się na Rynku Głównym. Akcję zaczynamy 1 grudnia, dając taki sygnał osobom potrzebującym, żeby one też mogły spędzić święta i ten symboliczny poczęstunek już teraz otrzymać. Danie sobie takiej serdeczności przed świętami myślę, że jest dla nas w tym czasie, ale też na co dzień bardzo ważne - mówi Maria Klaman, zastępca Prezydenta Miasta Krakowa.
Gdzie w tym roku będzie można poczęstować się przedświątecznym karpiem? Miasto, póki co nie zdradza konkretnych lokalizacji, ale na pewno będzie to Rynek Główny, Plac Inwalidów, wspomniana Nowa Huta oraz jeszcze dwie lub trzy inne lokalizacje. Przypomnijmy, że w poprzednich latach poczęstunek można było odebrać m.in. na Małym Rynku czy obok Centrum Kongresowego ICE. Łącznie organizatorzy wydadzą 9 tysięcy porcji karpia.
Zapraszamy serdecznie wszystkich mieszkańców i mieszkanki Krakowa na tę akcję, by móc dać sobie trochę serdeczności, a przy okazji móc zjeść już smaczne danie wigilijne - dodaje Maria Klaman.
Przez ostatnie 5 lat trwania akcji wydano łącznie 150 tysięcy porcji karpia.