Przybysz z Ameryki wypiera rodzime gatunki. Spotkasz go na grzybobraniu

2025-09-23 17:49

Borowiki to zdecydowanie najbardziej cenione grzyby w Polsce. Obecnie nad Wisłą występuje ich kilkadziesiąt odmian, z których nie wszystkie są jadalne. Coraz częściej jednak w polskich lasach spotkań można przybysza z Ameryki, który może wypierać rodzime gatunki. Jak rozpoznać złotoborowika wysmukłego?

Borowik amerykański

i

Autor: Katarzyna Obuchowska/ CC0 4.0

Prawdziwki w polskich lasach. Grzybiarze spotykają przybysza z Ameryki

Wrzesień i październik to w Polsce szczyt sezonu grzybowego. To właśnie w tym okresie hobbyści z całego kraju tłumnie ruszają do lasów po obfite zbiory. W Polsce obecnie możemy spotkać około 1400 gatunków grzybów jadalnych i 200-250 gatunków grzybów trujących – podaje Sanepid. Z pewnością najbardziej cenionym gatunkiem w Polsce jest borowik szlachetny (Boletus edulis Bull). Grzyb ten występuje w wielu regionach świata, m.in. w Ameryce Północnej, Europie, a nawet w Nowej Zelandii (gatunek obcy).

Borowiki szlachetne z reguły występują zarówno w lasach liściastych, iglastych oraz mieszanych. Choć tworzą one mikoryzę z licznymi ich gatunkami drzew, to najczęściej będą to świerki, wobec czego w takich miejscach najłatwiej o obfite zbiory. Prawdziwki są cenione nie tylko przez ludzi, ale i zwierzęta. Borowik szlachetny to prawdziwy przysmak m.in. dla myszy polnych, chrząszczy, ślimaków czy saren.

Borowik szlachetny nie jest jedyną odmianą borowika występującą w Polsce. Co ciekawe, niektóre z nich są niejadalne i trujące – podaje serwis Tadar.pl. Wśród trujących są m.in. borowik szatański, borowik purpurowy i borowik korzeniasty.

W ostatnim czasie w polskich lasach grzybiarze coraz częściej napotykają inny rodzaj tego grzyba – złotoborowika wysmukłego (borowika amerykańskiego). Należy on do rodziny borowikowatych. Jego naturalnym obszarem występowania jest Ameryka Północna, jednak w ostatnich dziesięcioleciach jego obecność odnotowano także w Europie. Jak rozpoznać tego grzyba?

Kraków Radio ESKA Google News

Cechuje go wypukły, niespłaszczający się całkowicie kapelusz o średnicy ok. 4-20 cm. Jego powierzchnia jest sucha, matowa i rudawa z „falbanką” na krawędziach. Trzon borowika amerykańskiego osiąga ok. 7-15 cm wysokości. Bardziej przypomina koźlaka, niż same borowiki, jest silnie bruzdowany, a jego powierzchnia wygląda jak żłobkowana. Rurki borowika amerykańskiego mają kolor od jaskrawożółtego do żółto-zielonego. Złotoborowik wysmukły jest grzybem jadalnym. Można go spotkać np. w otoczeniu sosny zwyczajnej czy kosodrzewiny. W Polsce najczęściej rośnie w warunkach piaszczystych, np. przy wydmach zarośniętych przez sosny.

Borowik amerykański jest gatunkiem inwazyjnym, stanowiącym realne zagrożenie dla rodzimych gatunków grzybów.

Czy borowiki amerykańskie są smaczne? W tym przypadku opinie są podzielone. Grzyb nie jest trujący, nadaje się do jedzenia i dobrze przechowuje się po wysuszeniu. Owocniki są duże i mięsiste.

Miąższ tego grzyba jest jednak mniej aromatyczny od borowika szlachetnego. Bywa również określany jako „wodnisty” lub „gąbczasty”. Z reguły grzybiarze twierdzą, że borowik amerykański w smaku zdecydowanie nie dorównuje borowikowi szlachetnemu.

WE VOD 23.09.2025