Quiz. Jak dobrze znasz sałatkę jarzynową. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole!
Sałatka jarzynowa jest jedną z ulubionych potrwa Polaków. Jest prosta w przygotowaniu i świetna na każdą okazję! Szczególnie dobrze czuje się na świątecznym stole. Jest zwana również sałatka jarzynową lub sałatką majonezową. W naszym kraju najpopularniejsza jest wersja składająca się z gotowanych jarzyn, wśród których przodują: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki z dodatkiem gotowanych na twardo jajek, zielonego groszku czy ogórków kiszonych. W jej składzie nie brakuje również majonezu i przypraw, głównie pieprzu i musztardy. Jednak dopuszczalne są również inne składniki, a wersji popularnej „jarzynówki” jest wiele. Sprawdza się idealnie jako dodatek do zimnych mięs obecnych na świątecznym stole. W czasach PRL-u, szczególnie w latach 70. i 80., była szeroko rozpowszechniona w polskich zakładach gastronomicznych.
Słownik towaroznawczy artykułów żywnościowych z 1968 roku mianem sałatki jarzynowej określał także jedną z wielu sałatek warzywnych, opartych na surowych warzywach po oczyszczeniu pokrojonych w kostki lub przetartych w paski. Jako dodatki wskazuje sól, cukier, przyprawy i 2 procent oleju roślinnego. Wszystko było utrwalone przez pasteryzację. Wśród warzyw owo kompendium wiedzy wskazywało na kapustę, marchew, pietruszkę, pory, selery, cebulę i kwaszone ogórki. Jednak sałatka jarzynowo to tak naprawdę temat rzeka i ma wiele wersji, które są oparte na charakterystycznych składnikach, najczęściej uzależnionych od regiony, w którym jest przyrządzana.
Przygotowaliśmy test wiedzy z 10 pytaniami, dzięki któremu sprawdzicie swoją wiedzę o sałatce jarzynowej. Warto przystąpić do quizu i zmierzyć się z królową polskiego stołu.