Rośnie zagrożenie pryszczycą. Służby prowadzą działania
Mieszkańcy Małopolski obawiają się wirusa pryszczycy, którego ogniska wykrywane są na Słowacji. Co to jest pryszczyca? To zakaźna i zaraźliwa choroba zwierząt parzystokopytnych gospodarskich oraz dzikich. Na zakażenie pryszczycą najbardziej narażone jest bydło, a także świnie, owce czy kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae. Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę w wydychanym powietrzu, wydzielinach oraz wydalinach. Przeżuwacze mogą być nosicielami nawet do trzech lat. Co istotne, źródłami zakażenia mogą być także mleko i jego przetwory, ślina, pasza czy woda. Warto podkreślić, że na ten moment w Polsce nie wykryto ogniska pryszczycy.
Polecany artykuł:
Na Słowacji i na Węgrzech stwierdzono ogniska. Prowadzimy bardzo aktywne działania dla transportu zwierząt ze strony Słowacji. Mamy także wprowadzone dodatkowo dezynfekcje. Robimy wszystko, aby pryszczyca nie przedostała się do Małopolski, ale wiemy, że chorobę mogą przenosić także dzikie zwierzęta. Robimy to, co w naszej mocy. Apelujemy, aby rolnicy, producenci i wszyscy, którzy utrzymują zwierzęta kopytne szczególnie zwracali uwagę na bioasekurację swoich gospodarstw – podkreślił wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.
Z apelem do posiadaczy bydła, owiec, kóz i innych zwierząt parzystokopytnych zwrócił się Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, przypominając o zobowiązaniach dotyczących posiadaczy zwierząt.

Zgodnie z art. 42 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest do m.in.:
- niezwłocznego zawiadomienia o tym organu Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższego podmiotu świadczącego usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej;
- pozostawienia zwierząt w miejscu ich przebywania i niewprowadzania tam innych zwierząt;
- uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę, lub zwłoki zwierzęce;
- wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, pasz, wody, ściółki, nawozów naturalnych w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu i innych przedmiotów znajdujących się w miejscu, w którym wystąpiła choroba.
Apelujemy do rolników, hodowców, przetwórców i przedstawicieli handlu o wyjątkową ostrożność i zachowanie nadzwyczajnych środków prewencji. Szybkie rozpoznanie choroby stanowi pierwszy i najważniejszy etap jej zwalczania – pisze MWLW.