Le Gavroche - ta restauracja wkrótce zostanie zamknięta
Le Gavroche to słynna, londyńska, ekskluzywna restauracja Michela Rouxa Jr. znana z wykwintnych dań kuchni francuskiej i wysokiej jakości obsługi. W 1974 roku jako pierwsza restauracja w Wielkiej Brytanii otrzymała prestiżowe wyróżnienie - gwiazdkę Michelin. Potem jeszcze kilkukrotnie otrzymała to jedno z najbardziej cenionych odznaczeń w świecie gastronomii. W menu tej restauracji można znaleźć m. in. suflet serowy gotowany na podwójnej śmietanie, rosół Dashi, świeży makaron wypełniony zielonym groszkiem, ragoutem ze smardzów i maderą. Ceny wahają się tam od 18 do nawet 90 funtów, czyli prawie 500 zł za jedno danie. Okazuje się jednak, że już niedługo nie będzie można nacieszyć podniebienia w tym lokalu.
Dlaczego restauracja, w której gotował sam Gordon Ramsay zostanie zamknięta?
Mimo wysokich cen, w restauracji zawsze wszystkie stoliki są zajęte. Odwiedzenie lokalu jest bowiem marzeniem każdego, kto odwiedza Londyn i jest fanem kulinarnych doznań. Tym bardziej dziwi fakt, że restauracja wkrótce przestanie działać. Właściciel, który należy zresztą do kolejnego pokolenia zarządzającego lokalem, z niezwykłą szczerością poinformował, że znudził go fach restauratora i chce poświęcić się życiu rodzinnemu. Zaskoczyć może to szczególnie polskich smakoszy i turystów, gdyż w naszym kraju w ostatnim czasie przywykliśmy do tego, że upadają restauracje, które nie mogły wydźwignąć się z kryzysu finansowego po pandemii koronawirusa lub też przyszpila je długo trwająca w Polsce inflacja. W przypadku sławy na kulinarnej mapie Wielkiej Brytanii jest jednak inaczej.