Sezon na oscypki rozpoczęty! Gdzie kupić najlepsze sery w Tatrach?
Oscypek to jedna z polskich tradycji kulinarnych. Oryginalny wędzony ser wyrabiany jest z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego tylko w konkretnych regionach Polski. Co ważne, oscypki są produktem regionalnym chronionym przez unijne prawo. Wybierając się w Tatry czy w inne regiony górskie musimy pamiętać, że nie wszystkie sprzedawane tam sery są produktem oryginalnym.
Jak wiadomo, oscypek jest produktem certyfikowanym, a jego nazwa jest chroniona. Każdy baca, który produkuje prawdziwy oscypek musi mieć certyfikat, czyli odpowiednie pozwolenie po przeprowadzanych badaniach - informuje Janina Rzepka, kobieta baca z Brzegów w gminie Bukowina Tatrzańska.
Gdzie najlepiej wybrać się po tradycyjny, góralski oscypek?
Sery najlepiej spróbować bezpośrednio u producentów, czyli na bacówkach. Można już przyjeżdżać, pojawia się wielu turystów - mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem.
Na wiosnę oscypki są najlepsze, jak jest świeże mleko i owce jedzą wiosenną trawę - dodaje inny z producentów.
W Polsce wyznaczono kilkanaście gmin, na terenach których można produkować oscypki. Należą do nich niektóre jednostki w powiatach:
- cieszyńskim,
- żywieckim,
- nowotarskim,
- tatrzańskim,
- suskim,
- limanowskim,
- nowosądeckim.
Najlepszy czas to maj i czerwiec, bo wtedy trawy są soczyste, zdrowe i dobre - dodaje baca Marian Barnaś.
Tradycyjny wypas owiec rozpoczyna się w Dzień świętego Wojciecha, 23 kwietnia. Dopiero wtedy, zgodnie z tradycją można wyjść z owcami na hale. Okres ten trwa do dnia 29 września, czyli do Dnia św. Michała Archanioła - tłumaczy jeden z producentów oscypków.
Jak rozpoznać prawdziwy oscypek?
Przypadkowy turysta może oczywiście mieć problemy z rozróżnieniem oryginalnego oscypka od podrobionego produktu. Przede wszystkim certyfikowane oscypki produkowane są od maja do października. Oryginalne sery są dużo jaśniejsze od tych wytwarzanych z krowiego mleka i mają lekko pikantny posmak. Oscypek w swoim składzie musi zawierać także minimum 60 proc. mleka owczego. Najlepszym sposobem na kupno oryginalnego produktu jest więc zakup u zaufanego sprzedawcy lub osoby, która może pochwalić się odpowiednim certyfikatem.