Święcenie pokarmów w Małopolsce. Tak dawniej wyglądał ten wielkanocny zwyczaj
Święconka w XIV wieku wyglądała zupełnie inaczej niż współcześnie, bowiem błogosławiono tylko baranka, który był chlebową - a nie, jak dziś cukrową - figurką. Później, wśród wielu święconych pokarmów, w koszykach znajdował się na przykład ser i wino. Niespełna sto lat temu, przed wybuchem II wojny światowej święconka była szykowana w dużych, wiklinowych koszach, do których wkładano m. in. całe bochenki chleba. Mniejsze koszyczki miały tylko dzieci, a święcenie często odbywało się przed chałupami i dworami. Obecnie większość osób przystraja koszyczki bukszpanem, żonkilami i kolorowymi wstążkami, lecz dawniej specjalnie ich nie dekorowano. Obowiązkowo za to pokarmy musiała okrywać biała, materiałowa serwetka. W Małopolsce zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę był nadzwyczajnie obowiązkowo przestrzegany. Zobaczcie w naszej galerii niezwykłe zdjęcia z 1937 roku z Tomaszowic i Modlnicy, które oddają niepowtarzalny klimat dawnej Polski i Wielkanocy.