Spis treści
- Fałszywe oscypki na Podhalu
- Po czym poznać prawdziwego oscypka?
- Dlaczego oscypek skrzypi?
- Kiedy można kupić prawdziwy oscypek?
- Gdzie kupić prawdziwe oscypki w Zakopanem?
- Ile kosztuje oscypek u bacy?
- Czy oscypek jest zdrowy?
Fałszywe oscypki na Podhalu
Pojechać w polskie góry i nie zjeść oscypka, to jak pojechać nad Bałtyk i nie zanurzyć stopy w morzu. Ten góralski przysmak powinien być pozycją obowiązkową podczas urlopu w Tatrach. Niestety wiele osób ma problem z tym, jak odróżnić prawdziwy oscypek od tych, które tylko go udają. Fałszywe oscypki to niestety plaga na Podhalu, a nieuczciwi sprzedawcy wykorzystują brak fachowej wiedzy wśród przyjezdnych. Podpowiadamy, jak rozpoznać prawdziwego oscypka i nie dać się naciąć.
Po czym poznać prawdziwego oscypka?
Jeśli zastanawiacie się, jak rozpoznać prawdziwy oscypek, to musicie wiedzieć, że odpowiedź jest prostsza niż może się wydawać. Tradycyjny, góralski ser jest produkowany według wieloletniej tradycji. Chociaż potocznie przyjęło się nazywać oscypkiem wszystkie wędzone sery, niestety niewiele z nich ma coś wspólnego z kultowym podhalańskim wyrobem. Oryginalny produkt jest chroniony przez Unię Europejską i posiada certyfikat jakości. Prawdziwy oscypek w 60 proc. składa się z owczego sera, dlatego warto zwracać uwagę na jego kolor, ponieważ nie będzie on ani żółty, ani intensywnie pomarańczowy. Prawdziwy wyrób powinien mieć barwę jasną i lekko brązową. Jest sprzedawany w charakterystycznych rożkach o długości od 17 do 23 centymetrów, o wadze od 60 do 80 dekagramów. Jego smak jest delikatnie słony i ostry.
Dlaczego oscypek skrzypi?
Wiele osób zwraca uwagę na to, że oscypek kupiony na Podhalu delikatnie "skrzypi" w zębach podczas jedzenia. Przez to wiele osób zastanawia się, czy prawdziwy oscypek skrzypi? Niestety oryginalny wyrób nie powinien wydawać takich dźwięków. Fałszywe oscypki skrzypią, ponieważ mają w sobie zawartość mleka krowiego zamiast mleka owczego. Prawdziwe serki, objęte certyfikatem jakości, nie posiadają tego charakterystycznego brzmienia.
Kiedy można kupić prawdziwy oscypek?
Fałszywe oscypki są sprzedawane przez cały rok. Oryginalny wyrób jest tworzony tylko w okresie letnim, ponieważ to czas, kiedy wypasa się owce. Jeśli pogoda jest odpowiednia, to przyjęło się, że baca wychodzi na hale z owcami po dniu św. Wojciechem, czyli 23 kwietnia i kończy wypas 29 września, czyli w dzień św. Michała Archanioła. W tym czasie owce produkują mleko, a więc podstawowy składnik tradycyjnego, górskiego serka. Prawdziwy oscypek pojawia się w sprzedaży tylko w tym czasie. Jeśli mamy ciepłą jesień, ten okres czasem przeciąga się jeszcze do października.
Gdzie kupić prawdziwe oscypki w Zakopanem?
Jeśli marzy nam się prawdziwy oscypek, mamy kilka możliwości jego zakupu. Istnieje opcja dla leniwych, czyli możliwość zamówienia takiego rarytasu przez Internet. Dla chętnych są sklepy online, które sprzedają oscypki z certyfikatem jakości, zatwierdzonym przez Unię Europejską. A gdzie kupić prawdziwe oscypki w Zakopanem? W stolicy polskich gór znajdziemy takie wyroby u każdego bacy. Turyści mają także do dyspozycji tzw. szlak oscypkowy, czyli miejscowości w Małopolsce, w których sprzedaje się oryginalny, tatrzański przysmak. Prawdziwy oscypek dostępny jest m.in. w Kościelisku, Poroninie, Bukowinie Tatrzańskiej, czy Białce Tatrzańskiej.
Polecany artykuł:
Ile kosztuje oscypek u bacy?
Jeśli wiemy już, po czym poznać prawdziwego oscypka, możemy wybrać się na zakup tego górskiego rarytasu. Oryginalny produkt z certyfikatem dostaniemy w bacówkach, a ile kosztuje oscypek u bacy? Ceny mogą delikatnie się między sobą różnić. Warto też podkreślić, że fałszywy oscypek będzie tańszy od tego klasycznego produktu. Autentyczny górski serek kosztuje około 50-60 złotych za blok o wodze 600-800 gram.
Czy oscypek jest zdrowy?
Prawdziwy oscypek to bogate źródło białka i wapnia, a kalorycznością jest zbliżony do tradycyjnych żółtych serów. Owcze mleko jest bogate w białka laktoferyny, pozwalające m.in. na zwiększenie wchłaniania żelaza, usprawniające pracę układu odpornościowego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Certyfikowany górski ser jest także wolny od sztucznych, chemicznych dodatków. Wszystko to sprawia, że prawdziwy oscypek jest zdrowy, a jego spożywanie korzystnie wpływa na organizm.