Moskole z oscypkiem i masłem czosnkowym. AI wybrała najsmaczniejszą małopolską potrawę
Zanim zapytaliśmy sztuczną inteligencję o najsmaczniejszą, tradycyjną potrawę z Małopolski sami zastanawialiśmy się, która z nich mogłaby zdobyć takie wyróżnienie. Problem w tym, że w Małopolsce, która pozostaje częścią historycznej Galicji kuchnia była niezwykle zróżnicowana, a przede wszystkim – bardzo smaczna. Maczanka krakowska, pierogi łomniczańskie, ziemniaki po cabańsku czy prołzioki z Moszczenicy to tylko niektóre słynne małopolskie dania. Postanowiliśmy więc poprosić AI, aby wskazała na jedną, najsmaczniejszą i przede wszystkim tradycyjną potrawę z Małopolski.
Bez cienia wątpliwości sztuczna inteligencja wskazała na moskole z oscypkiem i masłem czosnkowym. Wiele osób z pewnością zapyta – czym w ogóle są moskole? To placki wytwarzane z mąki owsianej lub jęczmiennej. Piecze się je na rozgrzanej blasze. To potrawa pospolita dla górali z Zachodnich Karpat. Pod nazwą tą znane są głównie na Żywiecczyźnie, Orawie, Podhalu i Spiszu – podaje Wanda Herniczek-Morozowa w publikacji „Terminologia polskiego pasterstwa górskiego”, publikowanej na łamach Instytutu Języka Polskiego PAN (1975). Co ciekawe, moskole wpisano w 2011 roku na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „gotowe dania i potrawy”.

Tradycyjne żywienie na Podhalu uwarunkowane było ciężkimi warunkami przyrodniczymi. Na górzystych terenach uprawiano owies, ziemniaki, kapustę oraz jarzec. To właśnie z tych produktów przygotowywana była słynna na całym Podhalu potrawa o nazwie moskol. Są to placki podawane z masłem, bryndzą i słoniną wędzoną. Często górale zabierali je do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewali zawieszając na patyku. Na przednówku śpiewano o nim: „(…) Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony – czytamy w oficjalnym serwisie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oscypka oraz masła czosnkowego z pewnością nikomu przestawiać nie trzeba, a to właśnie z tymi dwoma dodatkami AI połączyła małopolskie moskole. W sieci znajdziemy liczne przepisy ukazujące, jak przygotować moskole z masłem czosnkowym. To prosty przepis, który nie wymaga zbyt wygórowanych umiejętności, a efekty są znakomite.
Jak przygotować moskole? O to również zapytaliśmy AI. Poniżej zamieszczamy skróconą wersję przepisu:
Moskole z oscypkiem i masłem czosnkowym – smak Podhala
Składniki (na ok. 8 sztuk):
- 500 g ugotowanych ziemniaków;
- 150 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- sól do smaku;
- 100 g oscypka (do starcia lub plasterków).
Masło czosnkowe:
- 50 g masła1 ząbek czosnku;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Ugnieć ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć ciasto. Uformuj placki grubości ok. 1 cm. Piecz na suchej patelni lub blasze (najlepiej żeliwnej), po ok. 4–5 min z każdej strony, aż pojawią się rumiane plamy. Na gorące moskole połóż plasterki oscypka – niech się lekko rozpuszczą. Podawaj z masłem czosnkowym (roztop masło z przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli). Wskazówka: Najlepsze z kwaśnym mlekiem lub maślanką – jak dawniej u górali!