Ile kosztują rogale świętomarcińskie w Krakowie?
Rogale świętomarcińskie podbijają serca i podniebienia wielu Polaków. 11 listopada w dzień św. Marcina, jak i kilka dni wcześniej krakowianie chętnie odwiedzają liczne cukiernie w poszukiwaniu tradycyjnych wypieków. W zależności od lokalu w Krakowie, ceny tych słodkości balansują w granicach 7 - 11 zł. Wiele osób jada rogale świętomarcińskie tylko ten jeden dzień w roku, więc często ulegają słodkiej pokusie i kupują kilka sztuk.
W niektórych popularnych sieciówkach w Krakowie można jednak znaleźć rogale za znacznie niższą cenę. Piekarnie, które wyrabiają słodkości na miejscu, podwyższają ceny ze względu na rosnące koszty produkcji. W tym roku widać sporą różnicę w porównaniu do cen z poprzednich lat. Teraz za popularne wypieki w krakowskich cukierniach musimy zapłacić znacznie więcej.
Polecany artykuł:
Skąd wzięły się rogale świętomarcińskie?
Pieczenie rogali świętomarcińskich to tradycja wywodząca się jeszcze z czasów pogańskich. Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub z ciasta zawijanego w wole rogi. Kościół łaciński przejął ten zwyczaj i połączył go z osobą św. Marcina. Obecny kształt wypieku miał nawiązywać do podkowy konia św. Marcina, którą zwierzę zgubiło w czasie wędrówki.
Rogale świętomarcińskie najbardziej znane są w województwie wielkopolskim. To właśnie Poznań słynie z ich produkcji. Wypiekane są z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Potem są lukrowane i dekorowane orzechami.