Masz żywe drzewko? Rób te rzeczy, a długo pozostanie świeże
Ze względów ekologicznych niektórzy decydują się na choinkę sztuczną. Czy jest to jednak do końca ekologiczne? Niekoniecznie, a przynajmniej o wiele mniej niż żywa choinka, która po Świętach Bożego Narodzenia zostanie przesadzona i udekoruje nasz balkon lub ogródek - o ile oczywiście mamy taką możliwość. Nadal większość osób decyduje się na żywe drzewko, na przykład jodłę kaukaską lub świerk pospolity (choć warto pamiętać, że jodły trzymają się najdłużej). Co zrobić, aby żywa choinka była jak długo pachnąca, soczyście zielona, nie opadała i przetrwała od początku grudnia do Trzech Króli? Oto sprawdzone sposoby.
Czym podlewać i czego nie wieszać na choince, by długo zachowała świeżość?
Jeśli planujemy mieć żywą choinkę, oczywiście najlepiej, aby była ona w donicy. Jeśli jednak planujemy kupić ciętą, wybierzmy jak najcięższą i pachnącą. Jeśli choinkę chcemy umieścić w stojaku, to po zakupie należy wstawić ją na dzień lub dwa do wiadra z wodą, aby porządnie się "napiła". Potem warto podlewać ją naturalnym nawozem. Odżywkę można przyrządzić dodając do litra wody łyżkę stołową soli i łyżkę stołową cukru. Nie ustawiajmy choinki blisko kaloryfera, bo wtedy wysuszy się szybciej. Ważne jest też to, co na niej powiesimy. Ciężkie, duże bombki i ozdoby sprawią, że szybko zmarnieje, więc wybierajmy te lekkie i małe. Zakładając lampki zwróćmy uwagę na to, aby żaróweczki nie dotykały bezpośrednio gałęzi i świerku, bo w przeciwnym razie igły zaczną szybko opadać z przesuszenia.