Ewa Wachowicz

i

Autor: AKPA

PODRÓŻE

Ewa Wachowicz oferuje wielkanocny catering. Ceny ciast zwalają z nóg

2025-03-31 17:49

Wielkanoc coraz bliżej, więc w ofertach wielu restauracji pojawiły się specjalne świąteczne cateringi. Podobnie jak w ubiegłych latach, tak i w tym roku, osoby, które nie mają czasu lub ochoty gotować, mogą zamówić wielkanocne potrawy w lokalach należących do Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Już tradycyjnie ceny dań przygotowywanych u znanych restauratorek budzą emocje internautów. Za ciasta u Wachowicz trzeba bowiem zapłacić krocie!

Ewa Wachowicz - od "Miss Polonia" do "Zalipianek". Gdzie gwiazda ma restaurację?

Dziś Ewa Wachowicz jest znana głównie jako dziennikarka i prezenterka telewizyjna, prowadząca i produkująca programy kulinarne. Początki jej kariery niewiele jednak miały wspólnego z jedzeniem - cała Polska dowiedziała się o istnieniu urodzonej w Gorlicach Małopolanki we wrześniu 1992 r., kiedy ta zwyciężyła konkurs "Miss Polonia". Pokłosiem wygranej był udział w konkursie Miss World, gdzie Wachowicz zdobyła tytuł III wicemiss, a później kolejne zwycięstwo World Miss University w 1993 r. Pomimo ogromnych sukcesów - również na arenie międzynarodowej - przyszła gwiazda telewizji nie zdecydowała się jednak na kontynuowanie kariery modelki, a weszła wświat polityki i została rzeczniczką prasową Waldemara Pawlaka, pełniąc tę funkcję w latach 1993-1995.

Koniec lat 90. przyniósł kolejny przełom w karierze Ewy Wachowicz, która wkroczyła wówczas w świat telewizji jako prezenterka i producentka. W latach 1998-2008 produkowała m.in. program Roberta Makłowicza dla TVP. W 2007 r. sama rozpoczęła przygodę z gotowaniem na szklanym ekranie, tworząc format "Ewa gotuje" - pierwszy polski magazyn kulinarny realizowany w prywatnej kuchni prowadzącej, który jest emitowany do dziś. Od 2017 r. jest także właścicielką restauracji "Zalipianki" w Krakowie przy ul. Szewskiej 24, tuż przy Plantach.

Kiermasz wielkanocny u Ewy Wachowicz. Ile kosztują świąteczne dania?

Każdego roku przy okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy w ofercie "Zalipianek" pojawia się oferta dań świątecznych. W tym roku również na stronie lokalu udostępniono specjalne menu, w którym znalazły się tradycyjne potrawy. Jak zwykle tym, co przykuwa największą uwagę internautów, są ceny poszczególnych dań. Za 0,3 kilograma sosu tatarskiego trzeba zapłacić 20 złotych, podobnie chrzanu z burakami, chrzanu z jajkiem i miodem czy modrej kapusty. Smalec z jabłkiem i śliwką kosztuje już 10 złotych więcej. Za 30 złotych można kupić też bochenek chleba pszenno-żytniego na zakwasie z czarnuszką. Z kolei kilogram sałatki jarzynowej kosztuje 60 złotych, a śledzie - 70. Cena bigosu zalipiańskiego to 80 zł/kg, tak jak i boczku pieczonego w ziołach.

Najdroższe w karcie są jednak ciasta. W przypadku makowca i sernika trzeba bowiem liczyć się z wydatkiem 180 złotych za sztukę, ale w ofercie nie została podana gramatura. Dla porównania: w cateringu Magdy Gessler "U Fukiera" znalazły się: babka drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) za 88 złotych oraz mazurki – kajmakowy z prażonymi orzechami lub białą czekoladą i kardamonem (minimum 350 g) za 63 złote oraz różany na maślanym spodzie (również 350 g) za 67 złotych. Ich cena za kilogram wynosi więc około 200 złotych.

Festiwal czekolady na Małym Rynku w Krakowie
Kraków Radio ESKA Google News

Oto najpiękniejsze miejsca w Małopolsce. Wybrała je sztuczna inteligencja

QUIZ. Andrus, bojka, winkiel - jarzysz te słowa? Rozwiąż nasz test i sprawdź, czy dogadasz się z mieszkańcem Krakowa!
Pytanie 1 z 12
Jeśli jestem andrusem, to jestem: