- Opactwo Mniszek Benedyktynek w Staniątkach rozpoczyna coroczną sprzedaż swojego słynnego karpia królewskiego z ekologicznej hodowli.
- Sprzedaż ruszy w sobotę, 6 grudnia 2025 roku. Będzie prowadzona na podwórzu klasztoru od poniedziałku do soboty w godzinach 9:00-16:00.
- Dochód ze sprzedaży ryb wspiera utrzymanie zabytkowego opactwa. Na miejscu będzie można kupić także inne wyroby świąteczne, takie jak pierogi, uszka i ciasta.
- Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Radia ESKA.
Karp ze Staniątek. Kiedy rozpocznie się sprzedaż?
Jak co roku, pod bramą XIII-wiecznego klasztoru ustawią się kolejki miłośników karpia królewskiego. Sprzedaż ryb z ekologicznej hodowli sióstr benedyktynek ruszy w sobotę, 6 grudnia 2025 roku. Będzie prowadzona na podwórzu opactwa od poniedziałku do soboty w godzinach od 9:00 do 16:00. Wejście na teren sprzedaży znajduje się od ulicy Klasztornej (przez czarną bramę).
Organizatorzy proszą o nieparkowanie samochodów wzdłuż muru klasztornego ze względu na duży ruch i prowadzone prace budowlane. Do dyspozycji kierowców przygotowano parking zlokalizowany u zbiegu ulic Klasztornej i kard. Stefana Wyszyńskiego, oddalony o około 80 metrów od wejścia.
Na miejscu będzie można zaopatrzyć się także w inne świąteczne wyroby, jak: uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, a także domowe ciasta – sernik, makowiec i piernik. Dostępne będą również przetwory, dżemy, powidła oraz miody.
Miejsce z niemal 800-letnią historią
Opactwo w Staniątkach to jeden z najstarszych tego typu obiektów w Polsce. Jego historia sięga 1228 roku, kiedy to zostało ufundowane. Klasztor przetrwał liczne dziejowe zawieruchy, w tym potop szwedzki w 1655 roku i zniszczenia z czasów I wojny światowej w 1914 roku, po których był kilkukrotnie odbudowywany. W przeszłości mniszki prowadziły tu również cenioną szkołę dla dziewcząt.
Ekologiczna hodowla z tradycjami
Hodowla karpi w Staniątkach to tradycja licząca setki lat. Chociaż w okresie PRL-u zaczęła zanikać, siostry benedyktynki postanowiły ją wznowić, kontynuując dzieło swoich poprzedniczek. Obecnie stawiają na karpia królewskiego, hodowanego w sposób ekologiczny. Ryby karmione są pszenicą i kukurydzą, a stały dostęp do czystej wody zapewnia im studnia głębinowa. Dochód ze sprzedaży jest niezwykle ważny, ponieważ pomaga w utrzymaniu zabytkowego klasztoru.