Zmiany klimatyczne przetrzebią wiele gatunków warzyw i zbóż
Mimo, że obecnie uprawy roślin, warzyw i owoców na dużą skalę nie mogą obyć się bez stosowanych pestycydów i chemikaliów, nie są obojętne na zmiany klimatyczne, które są globalnym problemem i niosą praktycznie same negatywne konsekwencje. Największe zagrożenie dla gospodarki i społeczeństwa będą stanowiły ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak fale upałów, susze, ale też deszcze, powodzie i podtopienia. Warto szczególnie pochylić się nad kwestią globalnego ocieplenia - ze średnią roczną temperaturą powietrza jest związane wiele wskaźników mających znaczenie dla gospodarki, zwłaszcza takich jak temperatura ujemna czy długość okresu wegetacyjnego. W dwóch ostatnich dekadach mamy do czynienia ze wzrostem liczby dni z temperaturą wysoką i systematycznym spadkiem liczby dni z temperaturą ujemną. Naukowcy, a za nimi media alarmują, że wkrótce na naszych stołach może zabraknąć wielu produktów, bez których dziś w ogóle nie wyobrażamy sobie codziennego życia.
Jakich produktów żywnościowych może wkrótce zabraknąć?
Brak czekolady, ziemniaków, kawy czy piwa; zmniejszenie plonów ryżu czy kukurydzy - to mogą być konsekwencje ocieplającego się klimatu. Najpierw możemy odczuć jeszcze bardziej drastyczny wzrost cen, natomiast za kilkanaście lat - brak na półkach. Dailysabah.com poinformował, że do 2055 roku ponad 20% odmian ziemniaków nie przetrwa wzrostu temperatur. Amerykańscy naukowcy informują z kolei, że ocieplenie globu może spowodować, że uschnie kakao, co jest złą wiadomością dla miłośników czekolady i innych słodyczy. Jak informuje businessinsider.com.pl, znaczący spadek produkcji kakao przewidywany jest już na 2030 roku. To jednak nie wszystko. Na zmianach klimatu ucierpią też obszary górskie i gospodarka wodna.