Bottiglieria 1881. Krakowska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin
To wyjątkowe miejsce na kulturalnej mapie Krakowa powstało w 2013 roku z inicjatywy Przemysława Klima i Roberta Gumińskiego. Kuchnia Bottiglieria 1881 bazuje na lokalnych przysmakach oraz wysokiej jakości sezonowych produktach. W lokalu znajdziemy także szeroki wybór win, wyselekcjonowanych z całego świata. W tym roku Bottiglieria 1881 jako pierwsza restauracja w Polsce została wyróżniona aż dwiema Gwiazdkami Michelin.
Bottiglieria 1881. Menu degustacyjne dla gości w dwóch wersjach
Chętni na wyjątkowe doświadczenia kulinarne znajdą w restauracji Bottiglieria 1881 menu degustacyjne w dwóch wersjach. Pierwsza z nich, czyli menu degustacyjne zapoznawcze oferuje jedyną w swoim rodzaju podróż przez polską kuchnię. Za cenę 550 złotych będziemy mieli okazję skosztować takich przysmaków jak kaszanka, dziczyzna, wołowina z kawiorem czy szczaw. Drugą opcją jest menu degustacyjne pełne doświadczenie, które w kwocie 590 złotych stanowi rozszerzoną wersję karty degustacyjnej, rozszerzoną o m. in. o wędzoną rybę.
— Naszym jedynym ograniczeniem są naturalne granice narzucone przez pory roku — czytamy na stronie internetowej restauracji.
Przewodnika Michelin po Polsce 2023
W poniedziałek, 19 czerwca swoją premierę miała nowa edycja kulinarnego Przewodnika Michelin, który zabiera nas w magiczną podróż po najlepszych, polskich restauracjach. W tym roku ze szczególną dbałością wyselekcjonowano aż 49 wyjątkowych miejsc: 18 z Krakowa, 19 z Warszawy, 11 z Poznania oraz jedną restaurację z Kościeliska.
Wśród krakowskich restauracji Przewodnik Michelin po Polsce wyróżnił również: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Filipa 18, Fiorentina, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Nosem, Pod Różą, Szara, ZaKładka, Zazie.