Pędy chmielu na wagę złota. Gdzie lubią rosnąć?
Młode pędy chmielu nie są u nas wcale popularne, choć należą do produktów luksusowych. Nowalijka niczym trufle czy kawior? W smaku są lekko gorzkawe i orzechowe, podobne do szparagów. Najpopularniejszy sposób ich przyrządzania do smażenie na maśle. Surowe przyrządza się jako surówki. Już Pliniusz Starszy - ur. 23 r. n.e. pisarz i historyk rzymski - w „Historii Naturalis” wymienia chmiel jako delikatną jarzynę. Paradoksalnie większość ludzi traktuje je jak zwykły chwast i rozdeptuje podczas leśnych spacerów, zupełnie nie zdając sobie sprawy, że za granicą kilogram może osiągać zawrotną sumę nawet około 1 tys. euro. Najcenniejsze są białe pędy. Trudniej je znaleźć, za to wyrastają najwcześniej - już pod koniec zimy zazwyczaj w marcu. Idąc na spacer warto więc szukać ich w nasłonecznianych i osłoniętych od wiatrów miejscach o żyznej glebie.
Cena za zielony rarytas powala
W jednym z aktualnych ogłoszeń w sieci można przeczytać, że 200 gramów młodych pędów chmielu ścinanych w dniu wysyłki kosztuje 199 zł. Co prawda wysyłka gwarantowana jest w maju 2024 roku, lecz warto pamiętać, że zaczynają rosnąć już teraz. Naprawdę warto więc dokładnie przyjrzeć się temu, co uważamy za najzwyklejszą roślinę