Pomysłodawcą akcji jest Małopolski Ambasador Smaku, Aleksander Zachuta. Radzi on jakie produkty kupować, aby zminimalizować konieczność wychodzenia z lokalu i jak pomimo ograniczonej liczby składników, urozmaicić swoje dania. Czas kwarantanny to nie tylko okres pracy zdalnej i siedzenia odizolowanym w domu. To również okazja, aby wykonywać czynności, na które do tej pory nie mieliśmy czasu. Jednym z nich może być właśnie gotowanie.
Są przeróżne pytania - np. co zrobić z chlebem, który zaczyna czerstwieć. Wtedy proponujemy, aby zrobić z niego różne grzanki, tosty, bułkę tartą, bajaderki w przypadku drożdżówek. Takie proste sposoby, stosowane przez nasze mamy, babcie, które się ludziom przypominają w czasie wolnym - mówi nam Aleksander Zachuta.
Z infolinii mogą skorzystać nie tylko mieszkańcy Krakowa, ale i całej Polski. Dzwonią ludzie od młodych po starych, od niezajętych po zapracowanych. Pytania dotyczą zarówno pomysłów na to, jak przetworzyć poszczególne produkty, jak i technik gotowania związanych np. ze specjalną dietą oraz co kupować w obecnej sytuacji.
Najlepiej kupować rzeczy o długiej dacie przydatności- różnego rodzaju przeciery, mięso pakowane próżniowo, makarony, kasze, ryże, chociaż ja polecam kasze, jako nasz polski produkt - dodaje Małopolski Ambasador Smaku.
Z pogotowiem kulinarnym można skontaktować się telefonicznie pod numerem: 721 405 214. Można dzwonić od rana do wieczora.