Jak rozpoznać produkty z robakami w składzie?

i

Autor: Pixabay Jak rozpoznać produkty z robakami w składzie?

Wiadomości

Produkty z robakami są już na sklepowych półkach! Wiemy, jak je rozpoznać!

2025-03-11 17:43

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty, które mają w składzie robaki i owady. Do niektórych dodawane są nawet odchody. Chcąc uniknąć żywności z tego typu składnikami, należy sprawdzać oznaczenia na etykietach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że na nasze stoły nie trafią produkty, które zawierają robaki.

Jak rozpoznać produkty z robakami w składzie? Kluczowe są oznaczenia na etykietach

Na sklepowych półkach możemy znaleźć szereg produktów, które posiadają w składzie robaki, owady, a także odchody robaków. Jak powszechnie wiadomo do przygotowania mąki często wykorzystywane są suszone świerszcze. Jednak nierzadko do naszych koszyków trafia żywność, co do której nie mamy wątpliwości, że jest pozbawiona tego typu dodatków. Rzeczywistość może wyglądać zupełnie inaczej. Dlatego jeśli chcemy uniknąć produktów z owadami czy ich odchodami w składzie, to powinniśmy dokładnie czytać etykiety. Portal twojapogoda.pl podał oznaczenie, dzięki którym przekonamy się, że kupowanej przez nas żywności znajdują się robaki.

Jeśli na danym produkcie zobaczymy literę E, będzie to oznaczać, że do jego przygotowania wykorzystano preparowane ciała owadów i zwierząt. Występują one pod postacią dobrze znanych konserwantów i barwników, mających na celu przedłużenie trwałości żywności i nadanie jej odpowiedniej barwy. Oficjalnie są uznawane za bezpieczne, ale niektóre osoby mogą być na nie uczulone.

Kolejnym oznaczeniem jest E120. Kryje się pod nim koszenila, będąca barwnikiem, który sprawia, że napoje i słodycze uzyskują czerwony kolor. Do jego produkcji wykorzystywane są spreparowane ciała czerwców kaktusowych, czyli pluskwiaków żyjących na kaktusach w Ameryce Południowej i Meksyku. Czerwce, ale pochodzące z Indii i Tajlandii, znajdują się w żywności z oznaczeniem E904. Wykorzystywana jest ich wydzielina w formie żywicy naturalnej. Stosuje się ją do produkcji słodyczy oraz nabłyszczania warzyw i owoców. Natomiast pod oznaczeniem E121 znajdziemy konserwant z ciał czerwców kaktusowych. Jest dodawany do produktów o smaku truskawkowym, malinowy i poziomkowym, m.in. do jogurtów.

Kraków Radio ESKA Google News
Autor:

Poza oznaczeniami warto też zwracać uwagę na nazwy. Jeśli znajdziemy na żywności nazwę kastoreum, będzie to oznaczać, że podczas procesu produkcji wykorzystano żółtawą wydzielinę gruczołów skórnych bobra europejskiego i kanadyjskiego. Znajdziemy ją m.in. w lodach. Ponadto jest stosowana w kosmetykach takich, jak: kremy do twarzy, mydła czy perfumy.

Warto dodać, że niektóre batony zbożowe, pieczywo, przetwory mięsne, makarony czy słone przekąski mogą zawierać w składzie świerszcze domowe, larwy mącznika młynarka, szarańczę wędrowną czy pleśniakowca lśniącego.

To jeden z najstarszych pałaców w Małopolsce. Mieszkańcy wsi widują w jego ruinach zjawę [GALERIA]

Quiz o gwarze krakowskiej. Nie bądź ciućmok i rozwiąż nasz test! Akuratny wynik to 10 punktów
Pytanie 1 z 15
Zaczynamy. Bandzioch - co to za część ciała?
Obrońcy zwierząt zniechęcają turystów do jazdy krakowskimi dorożkami