Pełnowartościowe i zbalansowane odżywczo posiłki dla... psów. Nad nietypowym jadłospisem pracuje badaczka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Doktor Olga Lasek. Jest współautorką książki "Psi bufet", która zawiera ponad sześćdziesiąt różnych "psotraw", a więc po prostu potraw dla piesków. Jak podkreśla, przygotowanie takiej psotrawy to wcale nie jest prosta sprawa.
Jeśli chodzi o posiłek dla psa musimy pamiętać o tym, że musimy dostarczyć tak naprawdę 40 różnych składników pokarmowych. To jest kilkanaście aminokwasów, kilka kwasów tłuszczowych, kilkanaście składników mineralnych i kilkanaście witamin - mówi Doktor Inżynier Olga Lasek.
Wszystkie te składniki muszą być dostarczone naszemu pupilowi nie tylko w odpowiedniej ilości, ale i w odpowiednich proporcjach. Artykuły spożywcze muszą zatem być pieskowi dostarczone różnorodnie.
No oczywiście pies potrzebuje mięsa. Bardzo wartościowe są też podroby takie jak serca, czy wątroby. Oczywiście uzupełniamy to różnego rodzaju warzywami, takimi które możemy podawać. Owoce możemy w takiej dawce również zaserwować dla psa jeśli lubi - tłumaczy Olga Lasek.
Książka kucharska dla piesków powstała wobec zapotrzebowania na taki jadłospis zgłaszanego przez właścicieli czworonogów. Potrzeba ta jednak, jak podkreśla Doktor Lasek, objawiła się najmocniej w okresie pandemii.
Jednym ze współautorów "Psiego bufetu" jest Piotr Wawrysiuk, który nazywa siebie "psim kucharzem". Kilka lat temu założył firmę, która przygotowuje i rozwozi psotrawy.