Przepis na żurek według Roberta Makłowicza. Nie zapomnij o tym składniku
Żurek w dzisiejszych czasach jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Ile gospodyń, tyle przepisów na przygotowanie tej zupy, jednak jedno nigdy się nie zmienia - charakterystyczny smak i aromat. Robert Makłowicz ma swój własny przepis na przygotowanie świątecznego żurku. I trzeba przyznać, że wygląda on naprawdę ciekawie.
Robert Makłowicz uwielbia smak żurku, który jest jedną z jego ulubionych zup. Autorytet kulinarny podkreśla, że nie wyobraża sobie tej potrawy bez dużej ilości czosnku, który w jego opinii, jest kluczowym składnikiem pysznego żurku. "Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek" - mówi Makłowicz.
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na wielkanocny żurek. Trzeba przyznać, że patrząc chociażby na same składniki, można sobie wyobrazić jego smak i aromat.
Składniki na żurek według Roberta Makłowicza:
Składniki:
- 0,5 kg wędzonych żeberek,
- 100 g wędzonej szynki,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 l przegotowanej wody,
- 0,5 l zakwasu,
- cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- łyżka majeranku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- sól i pieprz.
Na początek należy przygotować duży garnek i wlać do niego wodę, dodając żeberka, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość należy gotować przez godzinę, a następnie do żurku dodaj szynkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie Makłowicz zaleca podsmażenie boczku na maśle, wraz z cebulą. Następnie należy dodać czosnek oraz mąkę. Całą zasmażkę po wszystkim należy przelać do zupy razem z zakwasem i resztą wymienionych wyżej przypraw. Robert Makłowicz żurek podaje z chlebem, jajkiem oraz białą kiełbasą. Trzeba przyznać, że narobił nam smaka!