Kto wydaje pozwolenie na zbieranie czosnku niedźwiedziego?
Pozwolenie na zbieranie czosnku niedźwiedziego wydaje Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska (RDOŚ), właściwy dla naszego miejsca zamieszkania. Nie można zbierać go w lesie, gdyż grozi to grzywną. Wszystko dlatego, że - jak informują Lasy Państwowe - jest rośliną objętą ochroną częściową. Czosnek niedźwiedzi można jednak uprawiać. Na tagach i placach handlowych pojawia się już w marcu. Młodziutka roślina zwana cebulą czarownic lub czosnkiem cygańskim stanowi świetną alternatywę dla szczypiorku. Czosnek niedźwiedzi jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, dlatego szczególnie teraz warto dodawać go do jajecznicy, białego sera, zup, posypywać nim plastry pomidorów, robić z niego pasty kanapkowe lub pesto do makaronu. Można dodać go też do oliwy, aby ją w ten sposób aromatyzować.
Na co pomaga czosnek niedźwiedzi? Jakie ma właściwości?
Czosnek niedźwiedzi na szereg zastosowań jeśli chodzi o nasze zdrowie. Jego fanami są osoby stosujący medycynę naturalną. Wiosną, gdy ma najdelikatniejsze liście, naprawdę warto go kupić i stosować, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu, ponieważ oddziałuje na parametry lipidowe. Odtruwa organizm i wspomaga pracę wątroby, a to dlatego, że jego spożywanie przyczynia się do zobojętniania metali ciężkich i innych toksyn w organizmie. Czosnek niedźwiedzi stanowi naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność, a ponadto zawiera liczne związki siarki, dzięki którym pomaga na ból stawów. Pomaga też zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach.
Czym różni się zwykły czosnek od czosnku niedźwiedziego?
Liście czosnku niedźwiedziego są o wiele delikatniejsze niż zwykły czosnek. W smaku też nie do końca przypominają czosnek, a bardziej miks szczypiorku, rzeżuchy i natki pietruszki. Czosnek niedźwiedzi nie zaburza flory bakteryjnej układu pokarmowego i jest lekkostrawny.