Idziesz na grzyby? Koniecznie wypatruj tego gatunku
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Ostatnie upały w części Polski sprawiły, że w lasach jest sucho, co jednak nie oznacza, że grzybów nie ma w ogóle. Co więcej, grzybiarze donoszą, że aktualnie jest teraz wysyp borowików amerykańskich. Szczególnie często zauważany jest na Podlasiu, a także w lasach pobrzeża Bałtyku. Najobficiej występuje w paśmie od Suwałk do Łeby, jednak nie tylko tam. Jak rozpoznać borowika amerykańskiego? Ten grzyb, inaczej złotoborowik wysmukły, borowik wrzosowy lub złotak wysmukły ma kapelusz w kolorach od ciemnobrązowego do cynamonowego, a miąższ tych grzybów ma odcień różowawy Trzon osiąga długi (7–15 cm), przypominający bardziej koźlarza niż borowika, żółty lub brzoskwiniowy z wyraźnymi, głębokimi bruzdami. Na krawędzi kapelusza ma lekką falbankę.
Nowe grzyby w Polsce. Jaki mają smak?
Te grzyby opanowują północno-wschodnie tereny USA. Jak informuje toruński oddział Lasów Państwowych, pojawiły się one w Europie około 10 lat temu, najpierw na Litwie, a następnie rozprzestrzeniły się wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Od kilku lat znane są grzybiarzom nadbałtyckich borów. Co jednak ciekawe, dopiero dwa lata temu, w 2021 roku, polską nazwę złotoborowik wysmukły uregulowała Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów. Borowik amerykański (czy w polskiej wersji złotoborowik wysmukły) jest to grzyb jadalny o lekko kwaskowym posmaku. Specjaliście mówią, że jest to jeden z najpyszniejszych grzybów.