Jadali je królowie Polski. Skąd wzięła się sława zatorskich karpi?
Gospodarka rybna w okolicy Zatora zapoczątkowana została w XIV wieku, jednak już w XII stuleciu rozwijało się tam rybołówstwo. Jak podaje legenda, pierwsze stawy w tamtych okolicach mieli wykopać tatarscy jeńcy. O karpiu, jako rybie hodowlanej pierwsze wzmianki pochodzą od kronikarza Jana Długosza (1415-1480), który opisywał herby rodowe rycerzy biorących udział w bitwie pod Grunwaldem. Gospodarka rybacka w Zatorze rozwijała się wraz z biegiem lat, a sztuka hodowania karpi przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Jak podaje Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze, w 1569 roku „kopa” trzyletniego karpia kosztowała niebagatelną jak na tamte czasy sumę, czyli 2 zł i 16 gr. W drugiej połowie XIX wieku hodowany w Zatorze karp zyskał międzynarodową sławę, kiedy na wystawie rolniczej organizowanej w Berlinie zachwycił hodowców z całej Europy. Poznajcie historię zatorskiego karpia w galerii, którą dla was przygotowaliśmy na podstawie informacji Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze.