Kraków. Ceny cateringu wigilijnego od Ewy Wachowicz
Coraz więcej osób decyduje się na kupienie gotowych potraw świątecznych. Obecny pęd życia niewielu pozwala na wielodniowe lub nawet wielotygodniowe przygotowania do wigilijnej kolacji. Od paru lat popularne są cateringi świąteczne od restauratorów czy też popularnych osób, takich jak Magda Gessler, Anna Korcz, Ewa Wachowicz czy nawet Ewa Chodakowska. O ile ceny potraw wigilijnych od Magdy Gessler wzbudzają rokrocznie poruszenie ze względu na ceny, u krakowskiej restauratorki, Ewy Wachowicz, wydają się nie być wygórowane. Potrawy wigilijne w ramach kiermaszu świątecznego 2023 Ewy Wachowicz kupować można do 17 grudnia. Oto ceny tradycyjnych, świątecznych potraw:
- barszcz czerwony - 30 zł/l,
- uszka z grzybami - 50 zł/0,5 kg, ok. 60 sztuk,
- zupa grzybowa - 40 zł/l,
- dzwonek z karpia panierowany - 27 zł/porcja ok. 180 g,
- pierogi z kapustą i grzybami - 60 zł/kg, ok. 35 sztuk,
- śledź w oleju - 60 zł/kg,
- karp po żydowsku - 26 zł za porcję,
- pasztet z jałowcem - 40 zł za foremkę 0,5 kg,
- sałatka jarzynowa - 55 zł/kg,
- kompot z suszu - 18 zł/l.
Nie tylko tradycja. Oto, co jeszcze można zamówić na Wigilię
Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami czy karpia u Ewy Wachowicz można też kupić na przykład roladę wieprzową z grzybami (80 zł/sztuka, ok. 1 kg) czy smalec z jabłkiem i majerankiem (25 zł za 250 g). To jednak nie wszystko, ponieważ kupić można też świąteczne ciasta. Za piernik zapłacimy 70 zł, a za sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami 160 zł. Czy to drogo? Biorąc pod uwagę ceny produktów spożywczych w sklepach, a także czas poświęcony na przygotowania oraz ceny prądu i gazu, można stwierdzić, że nie są to wyśrubowane ceny.