Trufle bardzo trudno jest spotkać, dlatego aby je znaleźć korzysta się z pomocy świń lub specjalnie wyszkolonych psów. Rosną głównie w lasach dębowych. Potrzebują żyznej gleby o wysokim pH z domieszką węglanu wapnia. Można spotkać je głównie w ciepłych rejonach Europy, Ameryce czy Afryce. We Francji oraz we Włoszech prowadzone są specjalne uprawy trufli.
Pan Paweł, który mieszka w Trzebini, poszukiwaniem trufli zajmuje się od kilkunastu lat. Robi to bez pomoc zwierząt. Choć rzadko udaje mu się wrócić do domu ze znaleziskami, ostatnio podczas jednej wizyty w lesie zebrał aż 3,2 kilograma trufli, które zapewne trafią do ekskluzywnych restauracji.
Trufle są nazywane „czarnym złotem”, ponieważ najdroższe z nich osiągają cenę nawet do kilkudziesięciu tysięcy euro za kilogram. W Polsce cena jest zdecydowanie niższa, choć to i tak niesamowicie cenny rarytas. W świecie szefów kuchni są synonimem luksusu. Mają leśny, piżmowy, lekko korzenny smak. Niektóre odmiany przypominają posmak orzecha laskowego Idealnie pasują do makaronów, sosów czy jajecznicy.