Jarmark Bożonarodzeniowy w Krakowie się rozpoczął. Wydarzenie przyciągnęło tłumy
W piątek, 29 listopada rozpoczął się Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku Głównym w Krakowie. Od strony wieży ratuszowej pojawiło się aż 105 kiosków handlowych i gastronomicznych. Co roku to wydarzenie przyciąga uwagę mediów na całym świecie, a do odwiedzenia krakowskich targów zachęca m.in. "The Times" czy CNN, którzy stawiają je na równie z jarmarkami świątecznymi w największych miastach Europy. Jak co roku na Rynku Głównym wystawcy i wystawczynie zaprezentowali najpiękniejsze rękodzieło, w tym biżuterię, ubrania i zabawki. Największym uznaniem cieszyły się jednak budki z jedzeniem, a tego na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Krakowie było naprawdę dużo.
Jarmark Bożonarodzeniowy w Krakowie. Wysokie ceny za jedzenie
Wśród wystawców i wystawczyń oferujących jedzenie, jak co roku nie zabrakło klasyków polskiej kuchni. Wielką popularnością cieszyły się ogromne hot-dogi z polską kiełbasą i smażoną cebulą. Taki rarytas można było nabyć za 40 złotych. Na stoiskach nie zabrakło także słynnych polskich zup, grill wypełnionego smażonym mięsem i szaszłykami, czy stoisk z oscypkami. Turyści zachwycali się także pajdą chleba ze smalcem, którą można było nabyć za 21 złotych. Dużą popularnością cieszyły się także pierogi, które w tym roku można było znaleźć nawet w wersji czekoladowej. Amatorzy mocnych trunków mogli skosztować grzanego wina w cenie 18 złotych.
Podczas tegorocznej edycji Jarmarku Bożonarodzeniowego w Krakowie nie mogło zabraknąć także licznych stoisk ze słodyczami. Chętni mogli wybierać spośród rozmaitych pierników, krówek czy ogromnych żelków. Nie zabrakło także budek z goframi, które w tym roku można było kupić w cenie 15 złotych za takiego z cukrem pudrem. Nie zabrakło także stoiska z chałwą i baklawą. Zobaczcie w naszej galerii poniżej, co można zjeść na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Krakowie oraz ile trzeba wydać na te smakołyki.