Kim jest Hans Brando? "Głos gastro w internecie"
Adam Brańczyk jest znanym influencerem na co dzień mieszkającym i pracującym w Krakowie, który w ciągu trwającej ponad dwa lata działalności w internecie zdążył wokół siebie zgromadzić sporą społeczność. Jako Hansa Brando obserwuje go bowiem 145 tysięcy osób na Instagramie i 225 tysięcy na Tik Toku. Mężczyzna publikuje też na Youtubie, gdzie może pochwalić się liczbą 160 tysięcy subskrybentów. To tam przy okazji sesji pytań i odpowiedzi Q&A zdradził, że swoją karierę w gastronomii rozpoczął w wieku 18 lat od pracy za barem. Obecnie jest barmanem nie tylko z zawodu, ale także z wykształcenia, specjalizującym się w pokazach barmańskich. Brańczyk wielokrotnie reprezentował Polskę w tej dyscyplinie na scenie międzynarodowej i dwa razy powrócił z zawodów z tytułem mistrza świata, który najpierw zdobył w 2013 r. w Singapurze, a następnie w 2017 t. w Tajlandii.
Jako Hans Brando krakowski influencer prezentuje nie tylko treści dotyczące barmaństwa, ale szeroko pojętej gastronomii. Na jego kanałach społecznościowych można znaleźć humorystyczne filmiki, które często pokazują branżę w krzywym zwierciadle, zwykle z perspektywy kelnera bądź kucharza. Podczas wspomnianej sesji Q&A Adam Brańczyk zapytany o "bycie głosem gastro w internecie" mówił:
Ja wyznaję taką zasadę, że śmieje się z każdego, nikt nie czuje się bezpiecznie, ale po równo. Uwielbiam się śmiać przede wszystkim z siebie. Pokazuje siebie w bardzo niekorzystnych sytuacjach. Nigdy bym nie przypuszczał, że będę się przebierał za babę na zmywaku. Wiem, że ludziom się to podoba i skoro ludziom to się podoba, to będę to robił. Ta kreacja Hansa jest ciężko wypracowana, tutaj nie ma mowy o słowie szczęście fuks, ale mi się udało. Tu jest mnóstwo ciężkiej pracy - podkreślił krakowski influencer.
Ile zarabia kucharz w Krakowie? Influencer podał stawkę
Ostatnio na kanałach społecznościowych Hansa Brando pojawił się filmik, w którym influencer opowiedział o pensji kucharza w Krakowie. Według danych portalu wynagrodzenia.pl mediana zarobków w tym zawodzie w naszym kraju wynosi obecnie 5930 złotych. Czy w stolicy Małopolski można liczyć na więcej?
Miesięcznie pracuję 168 godzin, a na godzinę mam 41 złotych netto, co daje łącznie prawie 7 tysięcy złotych netto. Oczywiście na umowie o pracę. Dodatkowo za każdy przepracowany dzień w weekend taki jak sobota czy niedziela mam 200 złotych netto ekstra do wypłaty, co w skali miesiąca wychodzi między 800 a 1000 złotych - wylicza krakowski influencer.
Dalej Hans Brando wspomina o płatnych 200% nadgodzinach, których stara się nie robić, bo nie ma potrzeby dorabiania, tym bardziej, że może liczyć na niemałe, dodatkowe przychody z napiwków. Na kucharza czekają także na inne profity:
Kelnerzy dzielą się z kuchnią napiwkami - 60 % dla kucharzy, 40% dla kelnerów, co średnio w skali miesiąca wychodzi dodatkowo 1800-1900 złotych netto. A co najważniejsze odchodzą takie koszty jak jedzenie, ponieważ w pracy możemy sobie zjeść z karty, co tylko chcemy i kiedy chcemy oraz transport, bo do pracy i z pracy odwozi mnie szef - mówi na filmie wcielający się w rolę Hansa Adam Brańczyk.
Polecany artykuł:
Kluczowa jest jednak scena końcowa, w której okazuje się, że wszystko, co zostało powiedziane wcześniej, było tylko słodkim snem kucharza. W opisie filmu również znajdziemy informację, że mamy do czynienia z żartem: "Film w celach edukacyjnych. Nie należy go brać na poważnie". Tymczasem niektórzy internauci dali się nabrać, przynajmniej do pewnego momentu. W komentarzach czytamy m.in.
NIGDY nie zrozumiem napiwku dla kucharza, kucharze zarabiają więcej od kelnerów, którzy muszą użerać się z klientami ja słuchać obelg, za którego jedzenie nie przygotowali, a do tego często kuchnia zamyka się wcześniej niż bar a kelnera/barman w dalszym ciągu zarobi mniej niż kucharz i ja się pytam: ZA CO TEN NAPIWEK.
Przez chwilę zacząłem myśleć o powrocie do gastro.
Już myślałem, że jadę pracować w Krk.
Dałem się nabrać jak mały dzieciak.
Napiwki i obiady bez podatku, just sayin’. Proponuję się tak nie chwalić, bo skarbówka zaraz zacznie kontrolować…
Jak to kelnerzy sie dzielą 60/40 z kuchnią xD tego nawet w Wiedniu nie ma xD
Większość osób jednak zrozumiała konwencję i doceniła poczucie humoru twórcy. "Oglądam kilka razy i za każdym razem tak samo bawi", "Legend", "Jesteś cudowny", "Z Ł O T O", "Hans na ministra gastronomi" - chwalili krakowskiego influencera pod filmem obserwatorzy.
