Czy majonez jest zdrowy? Dietetyk Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości
Majonez Kielecki czy Winiary? To pytanie dzieli Polaków prawie jak sernik z rodzynkami i bez rodzynek. Od wielu lat zwolennicy jednego i drugiego próbują dowieść słuszności swojej racji. Zanim jednak przejdziemy do rozstrzygnięcia tego odwiecznego sporu, pochylmy się nad tym, czy jego spożywanie jest w ogóle zdrowe dla organizmu. Jak tłumaczy na TikToku dietetyk Michał Wrzosek, wbrew panującym na ten temat mitom, majonez wcale nie musi być niezdrowy. Mimo tego, że ma dużo kalorii, w jego składzie znajdziemy głównie olej roślinny, będący źródłem zdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego zdanie eksperta możemy sobie od czasu do czasu na niego pozwolić.
Majonez Kielecki czy Winiary? Dietetyk zdradza, który jest lepszy do sałatki jarzynowej
Przed świętami wiele z nas stanie przed dylematem, jaki majonez wybrać do sałatki jarzynowej. Ta wyjątkowa potrawa, powstała z gotowanych warzyw to klasy polskiej kuchni, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Który majonez jednak do niej wybrać — Kielecki czy Winiary? To pytanie stanowi podwalinę jednej z największych jedzeniowych sporów w kraju nad Wisłą. Sławny na TikToku dietetyk Michał Wrzosek postanowił raz na zawsze rozprawić się z tym pytaniem. Posłużył się przy tym analizą składów obu produktów, aby sprawdzić, który z nich jest zdrowszy i ma mniej zbędnych dodatków. W rozmowie z "Faktem" ekspert wskazał, że pod tym względem zdecydowanie wygrywa majonez Kielecki. W porównaniu do Winiary ma mniej składników i nie ma dodatków cukru.
— Jeśli popatrzeć na skład, w Kieleckim jest olej rzepakowy musztarda, woda, żółtka jaj kurzych i koniec. Winiary ma już dodatek cukru i dodatków "e" — zauważył dietetyk Michał Wrzosek w rozmowie z "Faktem".