Magda Gessler i "Kuchenne Rewolucje" w krakowskiej restauracji
Na początku roku Magda Gessler zawitała do Krakowa na zaproszenie właścicielki francuskiej restauracji Voila Avignon Bistro, położonej przy ul. Konfederackiej 4. Prowadziła ją Dorota Rydygier wraz z synem Kamilem. Niestety to wyjątkowe miejsce borykało się z brakiem gości i problemami finansowymi, z czym pomóc miała słynna restauratorka. Emisja odcinka z Voila Avignon Bistro miała miejsce 2 marca. W trakcie programu Magda Gessler zarzuciła właścicielom, że ceny dań są wysokie i nieadekwatne do jakości. Mimo problemów rewolucja się udała, a ekspertka wprowadziła kilka zmian.
Krakowska restauracja Voila Avignon Bistro się zamyka
Niestety mimo pomocy udzielonej przez Magdę Gessler i "Kuchenne Rewolucje" nie udało się przetrwać restauracji Voila Avignon Bistro. W sierpniu właścicielka lokalu przekazała, że podjęła decyzję o zamknięciu, ze względu za zbyt wysokie koszty jej utrzymania. Żeby zapłacić za świeże produkty, opłacić koszty prowadzenia lokalu i wypłacić pensje pracownikom, musiałaby zmniejszyć porcje dań. Dorota Rydygier uznała jednak, że taka decyzja nie byłaby w porządku wobec restauracji i wobec jej gości.
— Jest mi ciężko, ale koszty i ceny wszystkich produktów, prądu, koszty pracownicze, spowodowały, że goście nie są w stanie już do nas przychodzić. Podnosząc o 20 proc. ceny, już jesteśmy za drodzy dla gościa. Dla nas za mało, a dla gościa za dużo. Takich zamknięć będzie po sezonie tysiące — wyjaśniła właścicielka restauracji w rozmowie z TVN.