Pięćdziesiąt najlepszych chlebów na świecie. Jest jeden wypiek z Polski
Chleb to produkt wyrabiany od niepamiętnych czasów, do dziś pozostający jednym z podstawowych filarów diety na całym świecie. Czy wiemy, jak „stary” jest chleb? Próbowali oszacować to naukowcy, którzy zbadali najstarsze tego typu znaleziska datowane na 14 400 lat wstecz (północno-wschodnia Jordania), opisując odkrycie na łamach Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Chleb pieczono w każdej epoce, od starożytności, przez średniowiecze, aż po erę nowożytną.
Oczywiście wypieki te wytwarzano również na dzisiejszym obszarze Polski. Jak podaje Centrum Edukacji Regionalnej w Żorach, pierwsze wzmianki o „polskim” chlebie datowane są na czasy piastowskie.
W XXI wieku coraz trudniej o domowy, tradycyjny chleb, choć wciąż nie brakuje tak piekarni, jak i rodzin, które również w tym zakresie dbają o lokalną kulturę. W czasach, kiedy zakupów masowo dokonuje się w największych marketach mało kto ma czas zastanawiać się nad wyborem pieczywa. Bakietki, kajzerki, lawasze, grahamy, ciabatty, bułki paryskie czy pumpernikle – do wyboru, do koloru.
Serwis CNN Travel postanowił wyjść przed szereg, próbując wskazać 50 najlepszych chlebów na świecie. W bogatym zestawieniu nie brakuje wypieków z różnych zakątków globu, od tych znanych i popularnych w wielu krajach, przez nieco bardziej egzotyczne wyroby.
Co ciekawe, na liście tej znalazło się miejsce dla chleba z Polski. Jakiego? Na listę 50 najlepszych chlebów świata trafił podpłomyk!
W Polsce goście restauracji smarują gorącego podpłomyka białym serem i konfiturami owocowymi, co tworzy pyszny smak niedrożdżowego ciasta – pisze CNN Travel.
Co ciekawe, popularny w Polsce (choć zapewne coraz mniej) podpłomyk jest… najstarszą i najbardziej prymitywną formą pieczywa. To małe placki przygotowane na bazie mąki i wody bez użycia drożdży, które piecze się na żarze. W tym wypadku najlepiej sprawdza się powiedzenie, że to, co proste, smakuje najlepiej. Jakie inne pieczywa znalazły się w zestawieniu? Były to m.in.:
Broa de milho (Portugalia), lefse (Norwegia), tijgerbrood (Holandia), pumpernikiel (Niemcy), chaczapuri (Gruzja), bagietka (Francja), pupusas (Salwador), libba (Egipt), shaobing (Chiny), bajgle z Montrealu (Kanada) czy armeńskie lawasze.
Ciekawostka: za ojca i wynalazcę krojonego chleba uważa się Otto Fredericka Rohweddera, który w 1912 roku opatentował maszynę do automatycznego krojenia pieczywa. Po początkowych niepowodzeniach wynalazca wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie ostatecznie rozwinął swój biznes na skalę przemysłową.