Polski chleb wśród 50 najlepszych na świecie. Ten smak znasz z babcinej kuchni

2025-11-06 15:30

Jaki jest najlepszy chleb na świecie? Na tak postawione pytanie szukali odpowiedzi twórcy rankingu 50 najlepszych wypieków na świecie, serwis CNN Travel. Co ciekawe, wśród kultowych wyrobów znalazło się miejsce dla jednego produktu z Polski. Ten smak zapewne pamiętasz z babcinej kuchni.

Chleb

i

Autor: onlyyouq/ Freepik.com

Pięćdziesiąt najlepszych chlebów na świecie. Jest jeden wypiek z Polski

Chleb to produkt wyrabiany od niepamiętnych czasów, do dziś pozostający jednym z podstawowych filarów diety na całym świecie. Czy wiemy, jak „stary” jest chleb? Próbowali oszacować to naukowcy, którzy zbadali najstarsze tego typu znaleziska datowane na 14 400 lat wstecz (północno-wschodnia Jordania), opisując odkrycie na łamach Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Chleb pieczono w każdej epoce, od starożytności, przez średniowiecze, aż po erę nowożytną.

Oczywiście wypieki te wytwarzano również na dzisiejszym obszarze Polski. Jak podaje Centrum Edukacji Regionalnej w Żorach, pierwsze wzmianki o „polskim” chlebie datowane są na czasy piastowskie.

W XXI wieku coraz trudniej o domowy, tradycyjny chleb, choć wciąż nie brakuje tak piekarni, jak i rodzin, które również w tym zakresie dbają o lokalną kulturę. W czasach, kiedy zakupów masowo dokonuje się w największych marketach mało kto ma czas zastanawiać się nad wyborem pieczywa. Bakietki, kajzerki, lawasze, grahamy, ciabatty, bułki paryskie czy pumpernikle – do wyboru, do koloru.

Serwis CNN Travel postanowił wyjść przed szereg, próbując wskazać 50 najlepszych chlebów na świecie. W bogatym zestawieniu nie brakuje wypieków z różnych zakątków globu, od tych znanych i popularnych w wielu krajach, przez nieco bardziej egzotyczne wyroby.

Kraków Radio ESKA Google News

Co ciekawe, na liście tej znalazło się miejsce dla chleba z Polski. Jakiego? Na listę 50 najlepszych chlebów świata trafił podpłomyk!

W Polsce goście restauracji smarują gorącego podpłomyka białym serem i konfiturami owocowymi, co tworzy pyszny smak niedrożdżowego ciasta – pisze CNN Travel.

Co ciekawe, popularny w Polsce (choć zapewne coraz mniej) podpłomyk jest… najstarszą i najbardziej prymitywną formą pieczywa. To małe placki przygotowane na bazie mąki i wody bez użycia drożdży, które piecze się na żarze. W tym wypadku najlepiej sprawdza się powiedzenie, że to, co proste, smakuje najlepiej. Jakie inne pieczywa znalazły się w zestawieniu? Były to m.in.:

Broa de milho (Portugalia), lefse (Norwegia), tijgerbrood (Holandia), pumpernikiel (Niemcy), chaczapuri (Gruzja), bagietka (Francja), pupusas (Salwador), libba (Egipt), shaobing (Chiny), bajgle z Montrealu (Kanada) czy armeńskie lawasze.

Ciekawostka: za ojca i wynalazcę krojonego chleba uważa się Otto Fredericka Rohweddera, który w 1912 roku opatentował maszynę do automatycznego krojenia pieczywa. Po początkowych niepowodzeniach wynalazca wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie ostatecznie rozwinął swój biznes na skalę przemysłową.

MELLINA - Borysewicz TT3